Kiruna

Allvarligt tillbud vid LKAB i Kiruna

Taket till ett gammalt verk på LKABs industriområde i Kiruna har rasat. Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket som ett allvarligt tillbud. Lyckligtvis kom ingen person till skada vid raset.

– Det är ingen som har kommit till skada. Och det jobbar inte folk rutinmässigt i den anläggningen. Men det är klart att hade någon varit inne i byggnaden så hade det ju kunnat finnas en risk, säger Åsa Sundqvist som är chef för infrastruktur inom LKAB.

Det förekommer att folk vistas där?

– Ja, vi har ju anläggningar där. Regelmässigt så ronderar man i anläggningen. Det är därför det är karaktäriserat som ett tillbud, säger hon.

I söndags morse upptäckte personal från LKAB att taket till det gamla apatitverket, som inte används som just det nu längre, hade kollapsat.

– Det var totalt oväntat. Däremot vet vi ju inte hela händelseförloppet ännu utan det pågår en utredning, säger Åsa Sundqvist.

Leif Eriksson, huvudskyddsombud i Kirunagruvan, berättar att det gamla verket har ett hål i golvet. Det leder till en stor silo i berget som hade blivit vattenfylld.

En teori är att tappen i botten av silon rostat sönder. För plötsligt rann allt vatten ner i gruvan. Efter det vakuum som uppstod sögs taket helt enkelt ner, berättar Leif Eriksson.

Arbetsmiljöverket har begärt att den här händelsen ska utredas av gruvföretaget.

– Det pågår utredning nu så jag vill inte spekulera om någonting. Det viktiga nu är att vi lagar taket och återställer byggnaden, säger Åsa Sundqvist.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se