Stora Enso går med vinst igen

Skogskoncernen Stora Enso redovisar en vinst på drygt 800 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i fjol. Under motsvarande period 2008 blev det en förlust på mer än 800 miljoner kr.

Det resultat som Stora Enso rapporterar om i dag är något bättre än vad aktieanalytiker räknat med.

Men förbättringen av efterfrågan på koncernens produkter väntas bli långsam och otillräckling för att råda bot på överkapaciteten.

Stora Enso har sedan 2008 en uttalad strategi att satsa mer på kartonger och mindre på papper. En nedläggning av ett pappersbruk i Finland planeras.

Satsar på kartong

Inte minst vill man stärka sin position vad gäller förpackningar till livsmedel och läkemedel.

- Packaging är nu tillbaka på en stabil och ganska bra intjäningsförmåga. Och resultatet för fjärde kvartalet visar att vi har satsat rätt, säger Mats Nordlander, chef för Stora Ensos affärsområde Packaging, till nyhetsbyrån TT.

Kan Stora Enso komma att helt kliva ur mer problematiska affärsområden?

- Det tror jag inte. Däremot kan vi få se ett större Packaging, där det affärsområdet får en större vikt.

Prognosen för förpackningar är optimistisk. Det gäller med vissa tidsförskjutningar egentligen alla segment i affärsområdet, enligt Nordlander.

Bevsärligt för tidningspapper

- Men vi ser att det kommer att bli besvärligt, på kort sikt, inom tidningspapper. Och så har vi en neutral syn på utvecklingen på kort sikt för marknaden för broschyrer och kopieringspapper, säger han.

- Specifikt inom tidningspapper är att det på kort sikt tillkommer produktionskapacitet i Europa, tillägger han.

Satsar de fel?

- Det återstår att se. Vi försöker våra styra våra investeringar mot två huvudområden: förpackningar och energieffektivitet, säger Mats Nordlander till TT.

dalanytt@sr.se