Leif GW Persson: Mordet på Engla hade kunnat undvikas

Uppdaterad 17:50
Mordet på Engla Höglund, för snart två år sedan, hade kunnat undvikas om dalapolisen hade skött utredningen av mordet på Pernilla Hellgren bättre. Då hade Anders Eklund från Torsåker, som har dömts för båda morden, kunnat gripas tidigare. Den slutsatsen drar professor Leif GW Persson som har lett granskningen av dalapolisens arbete.
– Det här misslyckandet får tyvärr mycket tragiska konsekvenser i och med att gärningsmannen mördar ytterligare en person, en liten flicka - en polisiär mardröm, säger Leif GW Persson.

Leif GW Perssson kallar alltså konsekvenserna av det bristfälliga polisarbetet för en polisiär mardröm. Han säger att det är mycket ovanligt att polisen missar en mördare som man gjorde med Anders Eklund.

– Så vitt vi vet har det hänt vid ett mindre än ett halvdussin gånger att man har missat mördaren vid det första mordet och att han har utnyttjat den respiten till att begå ytterligare ett mord och att han har gripits i samband med det och att man först då har klarat upp det, säger han.

Mycket allvarliga brister
Den granskning som alltså gjorts av dalapolisens åtta år långa mordutredning gällande Pernilla Hellgren visar på flera mycket allvarliga brister. Ytterst handlar det om att utredningen haft för lite resurser. Det har i sin tur lett till ett osystematiskt arbete.

Eklund ska ha tidigt ha funnits med bland de intressanta personerna i mordutredningen, och hela 16 månader innan Engla Höglund mördades våren 2008 fick polisen in ett tips som pekade mot Eklund men som inte följdes upp.

– Om man ska ta det i en mening: Man vet inte hur man gör. Man har inte gjort som man ska i olika avseenden när det gäller organisation, arbetsåtgärder, ledníng och systematik, säger Leif GW Persson.

Eklunds namn städades bort?
Anmärkningsvärt i polisgranskningen är också att utredarna misstänker att någon har städat bort Eklund ur mordutredningen.

– Vi kan inte undgå en tolkning att någon har städat undan honom för att undvika besvär vid granskningen. På listan över Gävleborg där han har bott hela sitt liv så är han en av 38. I bunten med de 38 så saknas ett utdrag och det är Anders Eklunds namn. Alla andra namn finns kvar där, säger Leif GW Persson vid dagens presskonferens.

Även Gävleborgspolisen berörs i granskningen. I februari 2008 fick de en begäran från Dalapolisen om att förhöra Eklund och ta ett DNA-prov – något som av okänd anledning heller aldrig gjordes.

-- Om man nu ska försvara dem så kom den här begäran in ganska sent och dessutom är det ju så att avståndet mellan Falun och Anders Eklunds bostadsort är kortare än avståndet mellan Gävle och bostadsorten. Och det fanns ju verkligen inga hinder mot att dalapolisen åkte dit och gjorde det själv. Däremot hade man ju inga folk som kunde göra det, säger han.

Men är du kritisk mot hur Gävleborgspolisen har agerat?

– Ja, jag tycker väl inte att de har jobbat optimalt kanske. Men det står inte överst på min agenda, det finns viktigare saker i det här. Om dalapolisen hade haft tillräckliga resurser hade man naturligtvis skött det här själva, men nu hade de inte det. Och då begär de handräckning från en annan myndighet som inte högprioriterar fallet, det är ju inte riktigt deras bord och så blir det liggande, säger Leif GW Persson.

När Anders Eklund erkände mordet på Engla Höglund och Pernilla Hellgren anmälde dalapolisen sig själva för en utredning. Men den las senare ner. Inte heller Gävleborgspolisens agerande blev utrett i det första skedet. Den granskning som nu gjorts beordrades istället av Rikspolisen och Riksåklagaren förra sommaren.

Systemfel inom polisen
De brister som nu kommit fram ser utredarna inte som unika för Dalapolisens mordutredning. Istället ska resursbristen förstås som systemfel inom svensk polis. Nu föreslår de en rad åtgärder för att förbättra arbetet i sådana här fall, bland annat bättre utbildning av poliser som ska leda mordutredningar och mer resurser till Riksmordkommissionen.

– Och gör man bara det så kommer situationen att bli mycket bättre. Sannolikheten att det ska hända något liknande i framtiden kommer att minska.

Finns det någon enskild tjänsteman som har begått något straffbart tjänstefel?

– Ja, möjligen den som städade undan Eklund ur utredningsmaterialet, men det vet vi ju inte vem det är, avslutar professor Leif GW Persson.

"Vi tar till oss av kritiken"
Sex veckor före Engla Höglund mördades fick Gävleborgspolisen en förfrågan från polisen i Dalarna om att ta ett DNA-prov på bland andra Anders Eklund. Men det prioriterades inte i tid säger Per Langer, operativ chef vid Gävleborgspolisen till programmet Fokus i eftermiddag:

– Ja, med facit i hand så skulle vi kanske ha omprioriterat men det gjorde vi inte utan vi fick en prioritering från Dalarna så att den här delen anser jag att vi inte skulle ha gjort annorlunda. Däremot tar vi till oss av den kritik som svensk polis får i den här utredningen som presenteras i dag där man tittar på kompetensen, vad vi ska ha för utbildning, IT-system och riksmordskommissionens förhållande till den lokala polisen. Leif GW Persson säger i en kommentar att det är en polisiär mardröm och det kan jag bara stryka under - det är verkligen en polisiär mardröm att det här sker, säger Per Langer, operativ chef vid Gävleborgspolisen.

Therese Jacobson
nyheterna.gavleborg@sr.se

Lotta Persson
lotta.persson@sr.se