Boende på Grönsiskan mår allt sämre

Det är nu en månad sen dagcentralen vid äldreboendet Grönsiskan lades ner. De äldre har blivit mer passiva, känner sig allt sämre och tillbringar numera allt mer tid till sängs.

Från hösten kommer också den gemensamma matsalen i huset att läggas ner och de boende kommer att få maten levererad till sina rum. Det kommer att innebära ännu mer isolering och sämre aptit, befarar både de äldre och personalen.

Distrikssköterskan Maria Andersson vid vårdcentralen Visby norr larm anser att det redan efter en månad märks hur nedläggningen av dagcentralen på äldreboendet Grönsiskan i Visby påverkat de äldre. Vissa har redan valt att flytta därifrån andra tvingas tillbrinag mer tid på sina rum.

 - De tre viktigaste faktorerna för ett bra åldrande och att man får vara frisk, är social gemenskap, att man är aktiv och att man äter ordentligt och får i sig näringsriktig mat, säger  Maria Andersson.

Vid Grönsiskan har den sociala gemenskpen och aktiviterna i dagcentralen tagits bort. Nu stänger också matsalen vilket är den tredje viktiga faktoren för en bra ålderdom.

- Undernäring är det största problemet för många äldre människor och det beror ofta på att man sitter ensam och äter, konstaterar Maria Andersson.