Spaniens ekonomi är mycket ansträngd
Både Spanien och Portugal pekas nu ut, vid sidan av Grekland, som oroande problemländer inom eurosamarbetet. Börserna föll kraftigt i de båda länderna i går och demonstrationer väntar redan i dag.
Spaniens största fackförbund och kraftiga protester har fått regeringen Zapatero att avvakta med sin pensionsreform.
Socialistregeringen vill både höja pensionsåldern från 65 år till 67 år och öka antalet inbetalningsår till pensionerna, men detta kom inte med i det offentliga dokument, som Spanien skickat in till EU-kommissionen.
Zapatero erkänner att statens budgetunderskott kommer att bli ännu större än väntat de kommande tre åren. Arbetslösheten närmar sig nu 20 procent och har med finanskrisen stigit till den högsta inom EU.
I dag ska regeringen dessutom presentera ändringar kring arbetsrätten, vilka väntas skaka om fackförbunden ytterligare. Läget är kärvt med en byggboom, som helt kommit av sig, och en turistindustri, som tappat rejält.
Börsindex Ibex sjönk i går med 5,9 procent. Och i Portugal föll aktiekurserna med 5 procent.
Trots att många oroar sig för att de två länderna på den Iberiska halvön ska följa Greklands exempel, underströk Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker, som leder euroländernas samarbete, i går kväll att Spanien och Portugal inte utgör någon risk för eurozonens stabilitet.
Alice Petrén
alice.petren@sr.se