Förmiddag

Expertens bästa tips: Så ökar du ditt barns matlust

Många föräldrar har suttit med ett grimaserande barn, sedan åker tallriken i golvet med buller och skvätt. Här får du tipsen från BVC-teamet i Borås om hur du kan öka ditt barns matlust, och på köpet få det lugnare vid matbordet. Aleksandra Jarling i Borås har just börjat pröva sig fram med Hugo som är fyra månader gammal.

– Han har fått prova, säger Aleksandra Jarling. Tycker han inte om det då så väntar vi lite.

Men för många föräldrar kan måltiderna bli ett elände. Man lockar, trugar och tjatar - men ingenting hjälper. Ungarna vägrar äta annat än köttbullar till middag och ratar effektivt potatisen och ärtorna genom att knipa ihop munnen.

Det blir en kamp vid köksbordet som man omöjligt kan ta sig ur. Och som förälder oroar man sig för att barnen inte får i sig allt det de behöver för att växa och må bra.

Julia Backlund, dietist på primärvårdens BVC-team i Borås, tipsar om bra barnmat, vad småttingar behöver för att växa och bli glada, starka barn. Här får du både recept, råd och lästips om barn och mat.

Orsakerna till övervikt kan vara flera. För mycket mat, oregelbundna matvanor eller för mycket sötsaker.

Men oavsett orsak leder övervikt som inte försvinner med tiden till större risk för diabetes, påfrestningar på lederna, hjärt- och kärlsjukdomar och annan ohälsa.

Här finns goda råd för hur man får runda barn att äta bättre och röra sig mer, med hela familjens stöd.

Kommentera gärna det du hör och läser nedan.