Eskilstuna

Högskoleprotest mot regeringen

Rektorn på Mälardalens högskola i Eskilstuna befarar att många utländska studenter kommer välja bort Sverige när avgifter införs på högskolorna. Nu har hon skrivit ett brev till regeringen.

Riksdagen väntas inom kort ta beslut om att införa avgifter för studenter som kommer från länder utanför EU.

I ett brev till utbildningsministern Tobias Krantz skriver rektorerna på Mälardalens högskola och Dalarnas högskola att det här kan få förödande konsekvenser för Sverige som nation. Rektorn på Mälardalens högskola, Ingegerd Palmér, vill att regeringen ska betala för marknadsföring av högskolorna, så att de kan locka studenter trots att de måste ta betalt.

På Mälardalens högskola finns det omkring 500 utländska studenter och de flesta av dem kommer från Kina, Pakistan, Thailand och Iran. En undersökning som högskolan gjort visar att bara fem procent av studenterna är beredda att betala för att studera här.

– Utbildning är gratis i Sverige, det var mitt främsta motiv till att jag valde att komma till Sverige, säger Akmal Mahmood Kalair, som kommit till Eskilstuna från Pakistan för att läsa masterprogrammet i marknadsföring på Mälardalens högskola.

Utbildningen som Akmal Mahmood Kalair läser skulle kosta honom runt 50 000 kronor om året om avgifterna införs. Skulle han lägga ut så mycket pengar på studierna, skulle han välja att studera i ett annat land, säger han.

– Då skulle jag åka till ett engelskspråkigt land som Storbritannien eller USA, säger Akmal Mahmood Kalair.

I länder som Storbritannien och USA skulle han kunna få jobb utan att först behöva lägga flera år på att lära sig ett nytt språk.

Ingegerd Palmér menar att utländska studenter är en resurs för Sverige, eftersom det finns en brist på kvalificerad arbetskraft i vårt land. I brevet till högskoleministern uppmanar hon ministern att börja marknadsföra svenska högskolor och universitet, så att Sverige inte tappar studenter. När vi inte kan föra fram att det är gratis här, måste vi föra fram andra argument, menar hon. Och det måste göras på nationell nivå, anser Ingegerd Palmér.

– Det behövs att Sverige gör en samlad aktion utåt. Det räcker inte med att enskilda högskolor ska göra det, för vi är pyttesmå. Även stora universitet som Uppsala och Lund är ju små i världen.

Men frågan är om en nationell marknadsföring kommer att hjälpa Mälardalens högskola. Akmal Mahmood Kalair säger att han bara skulle betala för studier i Sverige om han kom in på ett välkänt lärosäte.

– Om jag kommer in på något väldigt bra universitet som Lund, KTH eller Uppsala universitet skulle jag betala. Men inte för det här universitetet, säger han.

Anledningen till att avgifterna införs är att många studenter lämnar Sverige efter att de avslutat sina studier. Högskoleministern har tidigare sagt att det inte är försvarbart att lägga skattepengar på studenter som bara kommer hit och studerar och sedan lämnar landet utan att jobba här.

Men Akmal Mahmood Kalair säger att han gärna skulle jobba i Sverige efter studierna, om det gick. I Pakistan ser det bättre ut att komma tillbaka med ett par års erfarenhet från ett svenskt företag, och inte bara en examen.

– Det vore bättre om man fick jobberfarenhet också, men här i Sverige är det väldigt svårt för oss att få jobb, säger han.

Akmal Mahmood Kalair tror att det vore klokare av staten att underlätta för utländska studenter att få jobb, istället för att avgiftsbelägga studierna.

– Ge studenterna en möjlighet att stanna här och söka jobb, det skulle man tjäna på, säger han.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se