skänninge/vadstena

Birger jarl firas hela året

"Utan Birger jarl hade inte Sverige varit Sverige" - det är en slogan man använder sig av i samband med det jubileumsfirande som inleds i Skänninge i morgon. Anledningen till jubileet är att det i år är 800 år sedan Birger jarl föddes, i Bjälbo här i Östergötland.

2010 är det 800 år sedan Birger jarl, eller Birger Magnusson, föddes i Bjälbo och han ligger begravd i Varnhems klosterkyrka. Han fick flera barn, varav två blev kungar, Valdemar och Magnus, den senare fick även tillägget Ladulås till sitt namn.

Birger var rikets mäktigaste man i mitten på 1200-talet, riksbildare och förmodligen även Stockholms grundare och han var den som låg bakom de lagar som föreskrev exempelvis kyrkofrid och kvinnofrid. Men hur kan man vara säker på att han verkligen föddes då 1210, frågar vi Margareta Carling från Östsvenska Turistrådet som är projektledare för jubileet:

– Nu ska vi inte gå in på detaljer, alltså vi har Dick Harrisons goda minne i det här, säger Margareta Carling med ett skratt, vi har bestämt att han föddes 1210.

– Det är ju så att det kan man inte hundra säga, men man ju ändå öppnat hans grav i Varnhem och tagit DNA-prov och gjort analys, och mycket talar för att han föddes omkring 1210 och det tog vi fasta på.

Lördag den 6 februari startar jubileumsåret med en invigningsvesper av biskop Martin Lind i Bjälbo kyrka klockan 18.00 och efter det blir det stor middag för särskilt inbjudna gäster på Skänninge stadshotell. På söndagen sedan inbjuds allmänheten att delta i en medeltidsmässa i Vårfrukyrkan i Skänninge och det blir även dramatiserade visningar av Bjälboättens palats i Vadstena klockan 11.00 och 14.00. Sedan kommer jubiléet att märkas av hela året, på många olika och ibland lite udda vis, berättar Margareta Carling:

– Dels har vi tagit fram ett jubileumsöl, "Birgers bira", nej, det heter det inte, det heter "Birger jarl jubileum Ale", och det ska vi provdricka i morgon, och så ska vi ha en "look alike-tävling" så småningom, säger hon.

Jubileet kommer framför allt att firas i Östergötland, Västergötland och Stockholm.

Marie-Louise Kristensson
marie-louise.kristensson@sr.se