Konservativa aktivister formerar sig

Den Obamakritiska och konservativa så kallade Tea Party-rörelsen försöker skaffa sig större nationellt politiskt inflytande i USA inför höstens kongressval. I helgen håller den hittills löst sammansatta rörelsen sitt första nationella konvent.

Judson Phillips, initiativtagaren till det första nationella konventet för den amerikanska Tea Party-rörelsen, hälsar entusiastiska aktivister från hela landet välkomna till mötet i Nashville, Tennessee. Ungefär 600 ledare för olika Tea Party-grupper har kommit för att dela med sig av erfarenheter, lära sig av varandra och bilda nya nätverk.

Nancy Heiser är från Ohio och för henne och för de allra flesta som är här så är den viktigaste frågan att minska statens inflytande i folks liv och se till att USA får ordning på budgetunderskott och växande skuldberg.

Tea Party-rörelsen, vars första grupp bildades för bara ett år sedan, består av drygt 3 000 av varandra obereonde lokala organisationer runt om i landet, som förenas i sin kritik mot president Obamas och Demokraternas politik, men är även kritiska till hur Republikanerna skött sig under senare år.

Tea Party är dels en referens till Boston Tea Party 1773, som startade den amerikanska revolutionen, men Tea står i sammanhanget också för Taxed Enough Already, på svenska "vi är redan beskattade nog".

I början avfärdades grupperna ofta som ett gäng konservativa tokstollar, men sedan hundratals av deras medlemmars arbete enligt många politiska bedömare kom spela en viktig roll för en republikans sensationella seger i senatsvalet i Massachusetts har rörelsen fått betydligt större uppmärksamhet. Och nu är planen att återupprepa den framgången på andra ställen i USA genom att lokala Tea Party-grupper ska arbeta för kongressvalskandidater som stödjer deras agenda.

– Demonstrationer och fester duger inte längre, rörelsen är full av energi och framåtanda, nu måste vi göra något med den, säger Mark Skoda, talesperson för det första nationella konventet.

Flera Tea Party-grupper i USA har dock bojkottat mötet i Nashville. De tycker att det hela är för dyrt och alltför mycket påminner om ett vanligt politisk möte.

I natt, svensk tid, talar den förra vicepresidentkandidaten Sarah Palin på konventet. Hon är extremt populär här, för sitt konservativa politiska budskap, men Mark Skoda är noga med att poängtera att Palin inte är rörelsens ansikte utåt.

– Hon stödjer rörelsen och är en del av den, hon är det sunda förnuftets medborgare nummer ett, säger Mark Skoda.

Daniel Alling, Nashville
daniel.alling@sr.se