
Annica Triberg vill rädda maten från soporna
Varje vecka slänger vi 5,6 kilo mat per hushåll - det motsvarar cirka 12.000 kronor per år som åker rakt ner i soporna.
Annica triberg har skrivit boken "100 sätt att rädda maten" där hon tipsar om hur vi kan bli bättre på att sluta slänga.
Nu är det dags att rädda maten.
Annica Triberg, författaren bakom boken "100 sätt att rädda maten" vill få oss att sluta slänga bort våra pengar och vår mat.
Alla slänger lite var
Det produceras ungefär 3,6 gånger så mycket mat som vi konsumerar i Sverige. Vi slänger alltså ungefär en tredjedel av all mat vi köper, vilket motsvarar lika mycket mat som konusmeras i vårt land på ett helt år.
Rädslan för bäst före datumet
Datummärkning kom till för att skydda konsumenterna. I dag har den tagit över vårt sunda förnuft, menar Annika Triberg.
-Har du bäst före-datum finns ju det ju ingen inbyggd kärnvapendetonation i mjölkpaketet så att den blir förgiftad om du öppnar paketet och dricker mjölken efter det datumet, säger Annica.
Recept på rester
En av tankarna med boken var att inte fastna i att bara laga mat efter recept som man följer slaviskt. Med att bara följa recept så begränsar man sin egen fantasi.
-Köper du hem råvaror till en thaigryta blir det alltid lite kvar. I går gjorde jag en kycklinggryta och det blev tre små skvättar över men de la jag i en frysburk. Nu kan de utgöra komplement i smak eller bas i en annan rätt jag lagar.
Städa kylskåpet och bjud på fest
Konkreta spartips som gynnar både miljön och din ekonomi har du här:
- Använd den mat du har hemma i kylskåpet innan den blir dålig. Var medveten om vad du har i kylen genom att städa och hålla fräscht där.
- Ställ till med knytkalas. Kanske har du ingredienser till en härlig sallad och grannen har överbliven stek från söndagsmiddagen. Ät tillsammans.
- Rensa i frysen och bjud på fest. Om du inte har lust att äta upp allt du har i frysen själv. Passa på att bjuda in vänner och familj och dela med dig.
- Ge bort mat! Lagar du för mycket. Ge bort den till nyutflyttade tonåringen eller vänner.
Sluta storhandla
Annica Triberg vill framförallt slå ett slag för att vi ska sluta luras att köpa mer än vad vi behöver. Något som är vanligt när vi vill tänka ekonomiskt och storhandla.
Om du har ett litet hushåll och det är extrapris på fläskkotletter. Tänk först över om du har plats i frysen. Vill du verkligen äta fläskkotletter det närmsta halvåret?
- Eller är det bättre att du när du vill ha fläskkotletter köper ett par och steker upp dem då. Så slipper du halvätna kotletter som smakar ledsen gris, menar Annica Triberg
Samma sak gäller med grönsaker. Hur vettigt är det om du sparat två kronor på att köpa två tomater när den andra ändå bara blir mjuk och ful.
Sex sätt att rädda maten - läs mer:
Spara pengar, samvete och tid. Vi har plockat ur sex tips ur boken "100 sätt att rädda maten" som du kan ta del av här:
Maten vi slänger
Hushållen: Uppskattningsvis slänger varje person i Sverige 100 kilo mat varje år. Av den är hälften ätbar. Det innebär cirka 150 gram per dag.
Butikerna: Varje år slänger svenska matvarubutiker mer än 100 000 ton mat, värd över två miljarder kronor, enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.
#link=255476#
#link=255479#
#text=3427194#
#text=3426958#
Källor: Avfall Sverige, branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel