Vård och omsorg

Apotek Hjärtat öppnar

I dag har den största fristående apotekskedjan i Sverige öppnat – apotek Hjärtat. Enligt en undersökning bland västsvenskarna är det utökade öppettider som står högst på önskelistan, tillsammans med önskemål om kosttillskott.

I fjol sålde landets apotek receptbelagda läkemedel för drygt 35 057 miljoner kronor, en ökning med 2,6 procent jämfört med 2008. Uppgången tyder på att nya och dyrare läkemedel blir vanligare, enligt en rapport från Apotekens Service.

Läkemedel som används vid bland annat cancer, ledgångsreumatism och transplantationer har ökat mest i kostnad – med 8 procent till totalt 6 107 miljoner kronor.

Däremot blev den sammanlagda kostnaden för läkemedel mot hjärtsjukdomar och depression lägre under fjolåret jämfört med 2008, trots att användningen ökade. Detta på grund av utbyten mot billigare, likvärdiga preparat inom grupperna.

Rapporten bekräftar också tidigare siffror som visar att försäljningen av antibiotika har minskat. Dessutom sätter svininfluensan spår i statistiken. Försäljningen av de virushämmande läkemedlen Tamiflu och Relenza steg i fjol med 15 miljoner kronor jämfört med 2008.

Från och med i dag öppnar den fristående apotekskedjan Apotek Hjärtat.

Följande apotek ingår i Apotek Hjärtat:

Ljungskile – Apoteket Viken
Brastad – Apoteket Runan
Bengtsfors – Apoteket Örnen
Brålanda – Apoteket Tjuren
Dals-Ed – Apoteket Korpen
Mellerud – Apoteket Kronan
Åmål – Apoteket Lejonet
Strömstad – Apoteket Shop Nordby