Växjö

Ungt miljöengagemang i Växjö

Idag samlades ungdomar från hela Östersjöregionen i Växjö för ett seminarium kring miljö. Och gemensamt för dem alla är att de engagerade i olika samhällsfrågor i sina respektive länder.

En av arrangörerna är Lisa Andersson.

– Jag är projektledare för Yc3, Youth Cross-border Cooperation And Communication. Det är ett internationellt projekt med ungdomar från åtta regioner runt södra Östersjön, säger hon.

Projektet handlar om att involvera ungdomar i samhällsfrågor med vikt på miljö och påverkan. De deltagande i Yc3 hälsades i förmiddags välkomna av kommunalrådet Bo Frank. Till seminariet kommer gäster som till exempel delar av Växjös studentkår. Men efter att ha lyssnat på föreläsning fick deltagarna också börja tänka själva med hjälp av olika workshops, där syftet är att utbyta tankar ska leda till nya idéer.

--Vi diskuterar fram hur unga kan delta i olika internationella projekt som redan finns och hur de kan vara involverade i det som politikerna bestämmer så att det inte bara är vuxna som deltar. Även de unga ska få var med och tycka till och säga sitt, säger en något stressad med glad Lisa Andersson.

Viktigt att ungdomar tar ansvar
Det är ett 40-tal ungdomar från bland annat Danmark, Polen och Ryssland i lokalen. Och de har samlats för att diskutera vilka möjligheter de har för att påverka miljön. En av deltagarna är Simonas Gentvilas, och han representerar Litauen. Idag är dem i Växjö, som kallas för Europas grönaste stad berättar han. Och han tycker att det är viktigt att ungdomar tar sitt ansvar.

– Ungdomarna är vår nästa generation och om de har bra idéer så kommer de att kunna ändra världen när de kommit till makten, tror Simonas Gentvilas och tillägger att man ska vara medveten om vad man gör.

--När man får köra bil, efter att man har tagit körkort, så förstår man att man inte alltid ska köra. Fast det är upp till var och en att bestämma, men det viktigaste är att man är medveten.

Malin Ulfhager
nyheter.kronoberg@sr.se