Symboler ska stärka fransk identitet

I Frankrike har premiärminister François Fillon presenterat förslag som ska stärka den franska nationella identiteten. Det handlar mycket om symboler. De behövs för att känna stolthet över att vara fransk och känna samhörighet, enligt Fillon.

– Den franska flaggan ska vaja utanför varje skola, sa premiärminister  François Fillon.

Deklarationen om mänskliga rättigheter från revolutionsåret 1789 ska hänga i varje klassrum. Kraven på invandrares franskkunskaper ska höjas, och utländska föräldrar ska få särskilt stöd i franska språket, så att de i sin tur kan stötta sina barn.

Den franske premiärministern Fillon talade själv om symboler som grund och näring för en nationell stolthet.

Var det då värt att riva upp flera månader av het debatt och upprörda känslor runt om i landet, för att landa i symbolförslag? Den frågan ställer sig förmodligen regeringen nu, och hastar för att stöka undan det hela inför regionalvalen i mars.

Debatten om nationell identitet har flätats samman med diskussionen om burkan och uppfattats som både kritik av invandring och islam och populistisk för att desarmera högerextrema krafter. Kritiken har kommit från alla håll.

Fillon överlåter åt en kommission med parlamentariker och forskare att diskutera fler förslag, men franska tidningar tolkar det som ett sätt för regeringen att sopa frågan under mattan.


Alice Petrén
alice.petren@sr.se