Om barnuppfostran med barnpsykologen Majlis Winberg Salomonsson 9/2-10

Lotta Bromé prata med barnpsykologen Majlis Winberg Salomonsson i P4 extra om lydnad och barnuppfostran. I chatten efteråt kom många frågor om detta. Läs hela chatten här.
moderator:Nu öppnar vi chatten med Majlis Winberg Salomonsson. Välkomna med frågor!
Noomi:Varför slår min 4 åring på sig själv, när jag säger till honom att han t.ex. inte får slå eller bråka med sin lillebror?
Majlis Winberg Salomonsso:Man kan säga att han riktar bestraffningen mot sig själv. Kan han rikta sig mot något annat istället? Kan du tala med honom om varför han vill slå? På så sätt kan du hjälpa honom att uttrycka sig med andra medel än bråket.
Bie:Vi har en son är drygt 2,5. Vi försöker att inte hota när han inte gör som vi säger, men ibland gör vi det ändå för att tålamodet har tagit helt slut. Är det helt förkastligt att hota, eller ok om man genomför det man hotar med (vilket man ofta inte gör....)?
Majlis Winberg Salomonsso:Du ställer en fråga som många har. Och du har ju svaret på ert dilemma. Du vill inte hota men tålamodet tryter. För er är alltså problemet snarast hur ska jag göra för att inte tappa tålamodet? Lotta och jag talade om time out inte för barnet utan för föräldern. Kan ni turas om att vara med barnet så att den andre få chans att skaffa "helikopterperspektivet" och få syn på helhetssituationen.
Sara:Hej Majlis! Jag försöker välja mina konflikter med barnen men jag känner att om jag ger med mig så lär sig barnen att tjata tills de får sin vilja igenom. Tex 4-åringen som absolut inte vill ha på sig just de "fula" byxorna idag, skall jag låta henne byta och vinna??
Majlis Winberg Salomonsso:Ta de fighter du tycker är viktiga och se inte en eftergift som att du "förlorat" i din föräldraroll. Du har perspektivet och ser att i denhär situationen kan hon väl få "vinna". Det finns andra där du kan se att konsekvenserna kan bli allvarliga och då behöver du bestämma
ulla:Kan barn må dåligt av att inte bli tillsagda? ta skada?
Majlis Winberg Salomonsso:Ja, faktiskt. Att säga till barn innebär ju också att man bryr sig om. En del ungdomar bråkar om tider, om städning etc. men om föräldern inte säger något kan de säga: va, bryr du dig inte om när jag kommer hem, bryr du dig inte alls?
Anna-Karin:Vad gör man då ett barn är uppkäftigt/talar emot hela tiden lyssnar inte alls på vad nån vuxen säger?
Majlis Winberg Salomonsso:Ett sådant barn söker uppmärksamhet och får det ju också men på ett negativt sätt. Så hur ska man vända den spiralen? Man behöver prata med barnet, försöka komma till tals om vad barnet vill. Då kan man i bästa fall få till en dialog, där man lyssnar på varandra.
Elisabeth:Hej! Gör jag helt tokigt om jag ber min otroligt viljestarka fyraåring att gå in på rummet tills han kan bete sig ok (inte slåss, faktisk komma och äta, att man ska borsta tänderna osv). Så fort beteendet blir OK - då kommer man ut.
Majlis Winberg Salomonsso:I ett akut läge kan man behöva ta till drastiska metoder. Det viktiga är att du/ni inte stannar vid att beteendet blir OK och så är allt löst. Ni kan behöva följa upp varför dessa situationer blir så akuta. Han vill kanske markera sin vilja och ni kan finna andra lägen där han kan bestämma.
Anette:Min dotter är 7 år och är en humoristisk, förståndig tjej men ganska ofta mycket arg. Hon blir förbaskad när hon får tillsägelser och "vill inte höra". Hur hjälper jag henne att förändra det beteendet?
Majlis Winberg Salomonsso:Låter som att du har en kul och stark tjej. Problemet verkar ligga mest i varför hon inte vill höra! Varför då! Vore intressant att få hennes bild av dilemmat, hon verkar kämpa med sig själv.
aggelito:Flicka på 1,5 år som är på allting i rätt höjd. River ner, drar ut alla lådor,drar ner blomkrukor m.m. Hjälper inte att säga NEJ eller flytta på barnet. Verkar göra allt till en lek och är tillbaka på stället på sekunden. Hur ska vi agera?
Majlis Winberg Salomonsso:Det är en aktiv ålder mellan 1 och 2 år och full rulle också för föräldern. Hon vill massor, har energi men inte språket att uttrycka sig med, det är action som gäller. Håll ut, det hjälper på sikt men är jobbigt medan det pågår.
Helen:Min son som snart är sex år har börjat att tycka att allt är orättvist han slänger med fraser som -jag får aldrig och -hon/han får alltid börja . Detta stämmer ju inte men är detta vanligt beteende i denna åldern?
Majlis Winberg Salomonsso:Det är en ålder då många barn kan tänka så. Och det ligger något i att ibland är det orättvist, han får t.ex. inte bestämma lika mycket som de äldre. Tala gärna med honom i lugn och ro för att höra om han alltid tycker så eller om det är i stunden då han inte får sin vilja igenom.
moderator:Oj vad många frågor det kommer till Majlis. Hon svarar på några till. Strax slut på chatten.
Mia:Jag är mamma till två pojkar och hamnar ofta i diskussioner med barnen om vilka TV-spel eller X-box spel som är lämpliga. Jag är själv mycket bestämd över att min yngre pojke, 10 år inte får spela krigspel. Problemet är att många andra föräldrar inte resonerar som jag gör? Har du något råd att ge mig.
Majlis Winberg Salomonsso:Många föräldrar undrar just över Tv-spel och datorer. Om man har en bestämd uppfattning så behöver man ju tänka också på hur är mitt barn, är han känslig, spelar han tillsammans med kompisarna etc. Att bestämma tider och andra regler för TV och dator har chans att lyckas bara om man kan enas om beslutet. Det är svårt nog att hänvisa till överrenskommelsen när ungdomarna vill ivrigt fortsätta utöver tidsgränsen.
stina:Separerade föräldrar till två ungdomar 10 och 12 år. Är det svårt/förvirrande för barnen att ha olika "regler" på de olika boenden? om föräldrar har svårt att samarbeta.
Majlis Winberg Salomonsso:Visst kan det bli knepigt när barnen behöver skifta mellan olika regelsystem hos mamma resp. pappa. Men de lär förvånansvärt fort vad som gäller på det ena och det andra stället. Däremot är det mycket mer plågsamt när föäldrarna har svårt att samarbeta. Där har föräldrarna ett stort ansvar att hålla barnen utanför sina konflikter så mycket som möjligt.
Hanna:Hej! Jag har en son på snart 4 år och han vill inte sova i sin säng, utan ligger hos oss, han vill även att vi ligger intill tills han somnar. Bör han sova i sin säng?
Majlis Winberg Salomonsso:Låter klokt att ni ligger intill tills han somnar. Kan ni göra det i hans säng vore det en bra övergång till att somna själv. När man ännu inte är 4 år kan man behöva föräldrarna till hjälp vid sovdags.
Elsie:På mitt barnbarns dagis tas ett barn ensamt in i ett annat rum om det inte lyder vid måltider. Sk time-out. Mitt barnbarn känner stor osäkerhet eftersom hon inte vet om det kan hända henne. När min dotter sa till personalen att hon inte accepterade att detta förekom sa personalen "vad tycker du att vi ska göra då?" Vad ska hon rekommendera?
Majlis Winberg Salomonsso:Din fråga visar på att vissa barn är känsliga just för att bli lämnade ensamma. Hon blir ängslig att det ska hända henne. Hon kan behöva få bekräftat att hon inte ska bli utsatt för detta.
moderator:Tack för alla frågor till Majlis Winberg Salomonsson. Om en månad hörs barnpsykologen i P4 Extra igen.