Skanör-Falsterbo

Domkapitlet river upp kyrkofullmäktigebeslut

Domkapitlet i Lund beslutade på tisdagen om tvisten hur kyrkorådet i Skanör-Falsterbo ska se ut. Domkapitlet anser i dagens beslut att kyrkofullmäktige har handlat fel när de tillsatt kyrkorådet och river upp beslutet. Det innebär att Skanör-Falsterbo församling i dag står utan kyrkoråd.

När kyrkofullmäktige i Skanör-Falsterbo i november skulle tillsätta kyrkorådet, gick alla platserna till Kyrkans Väl, som vann kyrkovalet i Skanör-Falsterbo. Beslutet överklagades av moderaten Per Stenmarck från Kyrklig allians, som ansåg att beslutet stred mot kyrkoordningen. På tisdagen upphävde Domkapitlet i Lund kyrkofullmäktiges beslut.

– Det som gick fel i det här fallet är enligt domkapitlets mening att man vid fullmäktigesammanträdet bortsåg från en särskild skyddsbestämmelse i kyrkoordningen som är avsedd att tillförsäkra en minoritet i kyrkorådet ett visst antal platser i proportion med mandatet i fullmäktige, säger Anders Eriksson, stiftjurist vid Lunds stift.

– Vi kommer att ha ett möte i kyrkofullmäktige i Skanör-Falsterbo på måndag kväll och då välja ett nytt kyrkoråd, säger Lennart Palmér, före detta ordförande i Kyrkorådet i Skanör-Falsterbo.

Melissa Dahlqvist
melissa.dahlqvist@sr.se