Inget intresse för HBT-certifiering

Inte en enda av länets hälsocentraler är HBT-certifierad. RFSL som står för utbildningen saknar intresse från länet.
– Vi ser väl att det är en koncentration kring Mellansverige helt enkelt och jag vet faktiskt inte vad det beror på, säger Anette Sjödin, certifieringsansvarig på RFSL Stockholm.

Med en certifiering signalerar verksamheten att man arbetar aktivt med bemötandet när det gäller homosexuella, bisexuella och transpersoner.

I Västerbottens län finns inte en enda HBT-certifierad hälsocentral, men i grannlänet Norrbotten utbildas personalen på en vårdcentral i Luleå.
– Luleå är på gång och det är jättekul tycker vi. Det är Porsöns vårdcentral som håller på och genomgår en certifiering. Det kanske sprider sig uppåt Norrland när de är färdiga, säger Anette Sjödin.

Det är fler och fler verksamheter som nu senast Folktandvården i Uppsala län som vill att de 550 anställda ska utbildas i hbt-frågor och syftet är att alla som besöker verksamheten ska känna sig trygga och få ett respektfullt bemötande, säger Anette Sjödin.

Med vårdvalet eller hälsovalet som det kallas i Västerbottens län så kan en HBT-certifiering vara det som avgör vilken hälsocentral man väljer att lista sig hos. RFSL får också frågor om det finns vårdcentraler som är certifierade, det berättar Anette Sjödin.
– Som läget är nu så måste vi oftast svara att nej det gör inte det.

RFSL har sen år 2008 jobbat med certifieringen och det tar sex till åtta månader att utbilda all personal. Efter två år omprövas certifieringen. När verksamheten genomgått utbildningen så får man en regnbågsfärgad blomma att sätta upp och den kan fungera som en signal till besökare att här är alla välkomna. Konkret kan det märkas i hur man ställer frågor.
– Att fråga har du en man, så kan man istället fråga har du en partner, då öppnar man lite mer för den man har framför sig att svara på ett riktigt sätt, det som stämmer för mig. Om vi pratar om ungdomsmottagningar eller barnmorskor eller den typen av verksamhet, om man frågar vilken typ av sexuella relationer man har. Att man frågar, har du sex med kvinnor eller män eller både och. Det öppnar ju väldigt mycket bättre för den man har framför sig att svara sanningsenligt så som det är, säger Anette Sjödin.

Reporter Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se