FÖRSVARSMAKTEN

Inget straff för sexköp

Uppdaterad: 14:14
Försvaret vill ha en lagändring, så att de kan straffa anställda som köper sex på tjänsteresor. Detta efter att de kommit fram till att Försvaret inte har lagligt stöd att straffa de 18 soldater som köpte sex på bordeller i Tyskland efter en militärövning där.

Sandra Falk gör lumpen på ledningsregementet i Enköping, och att soldaterna inte får något straff för sexköpen, tror hon

– Det var efter att övningen var slut, de var lediga och civilklädda. De var alltså inte i tjänst och därför kan vi inte gå till avsked eller ge dem några av våra disciplinära åtgärder, säger Gunnar Jonason som är jurist vid försvarsmaktens juridiska stab.

Det var i augusti förra året som anställda soldater vid K3 i Karlsborg, åkte till tyskland för att öva tillsammans med ett tyskt fallskärmsjägarkompani.

När övningen var slut, så fick soldaterna ett par dagar ledigt i tyskland, och innan resan var slut hade sammanlagt 18 svenska yrkessoldater köpt sex på olika bordeller.

Hade ni inte varit tillräckligt tydliga med att det inte är okej att köpa sex utomlands om man är anställd av försvaret?

– Nej uppenbarligen inte, vi har väl utgått ifrån att alla svenskar vet att det inte är okej, säger Anders Löfberg och som är chef för regementet K3 i Karlsborg.

För att reda ut det juridiska läget fick Gunnar Jonason och den juridiska staben på Försvarsmaktens högkvarter uppdraget att kolla om det fanns möjlighet att straffa soldaterna på något sätt.

Men nu har de alltså kommit fram till att det inte går. Ett åtal är helt uteslutet eftersom att det är lagligt att köpa sex i Tyskland, och eftersom att soldaterna inte var i tjänst när dem köpte sex så kan försvaret inte heller, varna, säga upp, eller göra löneavdrag.

– Naturligtvis tyckte vi att det kändes väldigt fel att inte kunna göra något eftersom att vi har väldigt tydliga värdegrunder i försvarsmakten, säger Gunnar Jonason.

Försvaret vill ändra lagen

Men Försvaret vill ändra lagen så att soldater som till exempel köper sex utomlands ska kunna straffas för det i Sverige, även om det är lagligt där det skedde.  

– Alltså att man inför enkel straffbarhet i alla situationer där man som svensk eller i Sverige bosatt representerar Sverige utomlands, säger Gunnar Jonasson.

En statlig utredning har föreslagit  det och Försvarsmakten håller med -  om man representerar Sverige utomlands så ska det räcka med att det man gjort är olagligt i Sverige. Då spelar det ingen roll om man till exempel köpt sex på sin lediga tid.

– För att i Sverige är det ju straffbart att köpa tjänster på sin fritid.

Nina Larsson är yrkesmilitär och sitter i riksdagen för Folkpartiet och hon tycker att soldaterna borde kunna straffas. Vare sig det är med åtal, avsked eller varningar.

– Jag tycker det är oerhört allvarligt för Försvarsmakten har en väl genomarbetad värdegrund och en policy som man gör en stor sak av att ha. Här måste Försvarsmakten sätta ner foten!

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se