Måndag 15 februari

Dagens gäst - Darin Zanyar

2004 kom han tvåa i Idol, bara 17 år gammal. Året därpå var han den mest omskrivna artisten i svensk media. 

Darin Zanyar har omnämnts som Sveriges svar på Michael Jackson och "den perfekta popstjärnan".

Med fyra album och otaliga radiohitar är han också en av få artister som även utomjordingar fått en chans att lyssna på. Och på lördag väntar Melodifestivalen.

Missade du intervjun med Darin? Lyssna igen:

Bakgrund:

Darins efternamn  Zanyar betyder "den kloke" eller "vän av kunskap"?

Han är född den andra juni 1987 och uppvuxen i Husby och Viksjö och nu bor han i centrala Stockholm.

Pratar flera språk

Darin har kurdiskt ursprung och föräldrarna flydde till Sverige under Iran-Irakkriget. Darin har sagt att han är stolt över att komma därifrån och att han och kusinerna pratar en blandning av svenska, engelska och kurdiska som ingen annan förstår.

2004 kom han tvåa i Idol. Då hoppade han av musiklinjen på gymnasiet men fick på kvar hemma hos föräldrarna eftersom han inte kunde åka in till stan då fansen och alla tjejerna var som tokiga.

Guld och platina

Året efter det stora genombrottet i Idol blev han den mest omskrivna artisten i media. Första albumet "The Anthem", sålde guld och det andra albumet "Darin", sålde platina.

2005 gjorde han också succé i "Alla tiders Melodifestival" där han framförde Lena Philipssons låt "Det gör ont".

Skivkontrakt och europaturné

Tidigt upptäckte Darin att han kunde leva på musiken. Han har fortsatt släppa skivor och skrivit kontrakt med flera av jättarna inom musikbranschen. Det blev också en del del turnerande i Tyskland, Österrike, Schweiz.

Björkmans önskelista

Men nu vill han utvecklas i sin karriär och har därför efter flera förfrågningar från Mr Melodifestival Christer Björkman, äntligen tackat ja till att medverka i årets upplaga.

- Darin har stått på min önskelista sedan 2005, då han knockade hela den svenska artisteliten under Melodifestivalens 50-årsjubileum, då han framförde sin egen tolkning av "Det gör ont".

Christer Björkman, tävlingsproducent för Melodifestivalen 2010.

Melodifestivaljoker

På lördag är det alltså dags. Darin medverkar i den tredje deltävlingen i Göteborg med låten "You're out of my life" som handlar om saknaden av någon man förlorat.

Läs mer:

Lotta Bromé och P4 Extra uppmärksammar Darin som första jokern ut i Melodifestivalen.