p2 arkiv klassiskt

Sten Frykberg 100 år

Dagens program ägnas helt åt dirigenten och radiomannen Sten Frykberg, som i dagarna skulle ha fyllt 100 år. Han var alltså född 1910. Många av Musikradions äldre lyssnare minns honom säkert. Hans oerhört populära radioprogram Önskekonserten, som startade 1964, var länge ett av Musikradions verkliga flaggskepp. Där spelade han radiopublikens önskeskivor varvade med sakkunnig information och gav glimtar ur ett rikt liv i fru Musicas hägn. Önskekonserten ledde han varje lördag förmiddag i P2 fram till sin död 1983.

Men Sten Frykberg var också en hängiven musikant och en utomordentlig dirigent, som med sin anspråkslösa framtoning, var älskad av såväl musiker som publik. Under många år var han chefdirigent för Göteborgsymfonikerna. Dessförinnan ledde han under 50-talet Radioorkestern, framför allt i de s.k. symfonimatinéerna på söndagarna. Konserter som han införde 1948, som direktsändes i radio och som ofta innehöll ett svenskt nyskrivet verk och också någon solist.
Sten Frykberg var en av de riktiga musikaliska folkbildarna i vårt land. En föregångare till Önskekonserten var programmet Musik för miljoner som sändes under slutet av 50- och början av 60-talet. Där dirigerade Sten Radioorkestern, ofta med någon sångare eller instrumentalsolist, i små korta stycken som publiken önskat och som Sten också presenterade på sitt typiskt hängivna sätt för radiolyssnarna.
I dagens program - ett av dessa Musik för miljoner - var sångsolisten den nyligen bortgångne Erik Saedén. Det här programmet sändes den 3 september 1959 och det presenterades på sedvanligt sätt av Sten själv.

MUSIK

1. Franz Schubert: Tyska danser D 783
Radioorkestern – Sten Frykberg
Inspelat i Musikaliska akademins stora sal 2 maj 1958 
 

2. Ur programserien Musik för miljoner  
sänt 3 september 1959    
a) J.S. Bach: Air ur orkestersvit nr 3              
b) W.A. Mozart: "Vedrò mentr'io sospiro",
 Grevens aria ur ”Figaros bröllop”                  
 Erik Saedén (bas)


c) Antonín Dvorák: Polka och Romans
 ur Tjeckisk svit
d) Gustav Mahler: Rheinlegendchen
 ur Des Knaben Wunderhorn             
 Erik Saedén (bas)
e) Jean Sibelius: Nocturne
ur musiken till Hjalmar Procopés skådespel
 ”Belsazars gästabud”
Börje Mårelius, flöjt
Radioorkestern – Sten Frykberg
Inspelat i Stockholms Konserthus 28 februari 1959