Tvingade Jesper att radera bilderna

I onsdags kväll var Jesper Nilsson på väg hem från sitt kontor. Vid spärrarna vid Hornstulls tunnelbanestation i Stockholm stod det två vuxna män intill några tonåringar. Jesper säger att han blev nyfiken och tog tre bilder.

Har du varit med om något liknande? Skicka ett mail till p3nyheter@sr.se

Men det uppskattades inte av den civilklädda polisen. Den civilklädda polisen hävdade enligt Jesper att han ofredat dem genom att ta en bild och om han inte raderade dom skulle han anmälas för ofredande och även tas in för urinprov. Jesper tvingades radera bilderna på sin telefon och fick sedan gå. Han var inte längre misstänkt för något brott.

Jesper lyckades återskapa bilderna som han tagit och även videoklippet som gick igång under tiden civilpoliserna kontrollerade honom. Där man bland annat hör poliserna säga att Jesper ofredat dem.

– De är starkare än mig och jag tar mig inte ur en sån situation med nävarna men jag är bra på datorer. Jag har inte polisanmält men jag tänker göra en Jo-anmälan, säger Jesper Nilsson.

Varken stationsbefälet på Södermalm eller polisens tunnelbaneenhet känner igen personerna på Jespers bilder. Men enligt dem är det inte, som personerna på filmen säger, ofredande att fota en polis. Det säger även Jack Ågren som är doktorand i straffrätt på Stockholms universitet och han säger också att det som poliserna har gjort skulle kunna vara ett brott olaga tvång:

– Det är en offentlig allmän plats så det finns inget generellt förbud mot att fota eller filma människor det har har högsta domstolen slagit fast.

Paloma Vangpreecha
paloma.vangpreecha@sr.se