Ny Sifoundersökning

"Vi har fullt fokus på valet"

Gapet mellan de politiska blocken minskar enligt en ny opinionsundersökning från Sifo. Mest backar Socialdemokraterna.

Den rödgröna oppositionen leder fortfarande, men har nu 49 procent av väljarstödet, mot regeringens 45,6 procent.

Stödet för Socialdemokraterna har sjunkit ordentligt sedan den senaste Sifomätningen. Siffrorna för socialdemokraterna är nu lägre än valresultatet 2006. Men det oroar inte partisekreteraren Ibrahim Baylan:

– Jag tror inte att man ska dra slutsatser av enskilda opinionsmätningar. Vi kommer att se 100 mätningar fram till valet. För oss är det så att vi har fullt fokus på valet, och det vägval som det är för Sverige, säger Ibrahim Baylan.

I den senaste Sifomätningen har drygt 1 900 svenskar svarat på frågan om vilket parti de skulle rösta på om det var val i dag. Och resultatet visar att regeringsalliansen knappar in på oppositionen.

Skillnaden mellan blocken har krympt sedan förra månadens mätning och nu är väljarstödet för de rödgröna 49 procent mot 45,6 procent för alliansen.

Socialdemokraterna backar alltså i mätningen, och får 34,6 procent av väljarstödet. Det är något lägre än valresultatet 2006.

Socialdemokraterna står för den största minskningen i mätningen. Samtidigt ökar Moderaterna mest.

Mätningen visar en ökning för Moderaterna med 3,8 procentenheter jämfört med den förra mätningen. Väljarstödet för Moderaterna är därmed 29,6 procent.

– Jag tror att det beror på att alternativen blivit tydligare, det handlar om jobbpolitiken och att vi visat på fortsatt förnyelse under den period som varit, säger partisekreteraren Per Schlingmann.

För de övriga allianspartierna är förändringarna små. Kristdemokraterna minskar något, och ligger med ens illa till. Med ett väljarstöd på 3,9 procent skulle partiet inte komma in i riksdagen om det var val i dag.

Oroande, tycker partisekreteraren Lennart Sjögren som tror att partiet hamnat lite i skuggan av Moderaterna:

– Det är givetvis bekymmersamt att vi ligger mellan 4 och 5 procent i alla de mätningar som har kommit de sista tre åren. Vi jobbar hårt nu för att ta oss ur den nivån och passera 6 procent, det är vårt mål just nu"

Ett annat parti som minskar är Sverigedemokraterna, som får 3,4 procent av väljarstödet i mätningen, och därför hamnar under 4-procentsspärren till riksdagen. Enligt Sifo är det bara ökningen för Moderaterna och minskningen för Sverigedemokraterna som är statistiskt säkerställda.

Tove Svenonius

tove.svenonius@sr.se

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se