ekot granskar

Skådespelare trakasseras på jobbet

Var tredje kvinna som jobbar inom svensk teater och film har blivit sexuellt trakasserad. Det visar den granskning som Ekot gjort. Värst drabbade är kvinnliga skådespelare. Nästan varannan svarar ja på frågan om de blivit sexuellt trakasserade och det är vanligt att just arbetsledaren är den som trakasserar.

(Tillägg: Ekot vill påpeka att den första meningen i det här stycket är för generaliserande. Det ber vi om ursäkt för. Det handlar om de 1 672 som svarat på enkäten, inte om alla som arbetar inom scenkonsten. Den korrekta formuleringen är att av de 1 672 som svarat på enkäten är det var tredje kvinna som svarar att hon har blivit sexuellt trakasserad. Läs mer om hur undersökningen gick till i texten "Så gick undersökningen till".)

Ekot skickade ut en enkät till medlemmar i Teaterförbundet och fick 1 672 svar. Tar man med alla, män som kvinnor, alla yrkesgrupper, från maskörer och tekniker till skådisar och regissörer - så svarar var femte att han eller hon blivit sexuellt trakasserad.

Tittar man bara på kvinnorna så är det var tredje som har drabbats. Och de som har det värst är kvinnliga skådespelare. Av dem svarar nästan varannan att de trakasserats sexuellt.

Ekot har intervjuat kvinnor och män som blivit utsatta. De är anonyma och deras berättelser har lästs in av medarbetare på Sveriges Radio.

"Jag var med i en serie på tv. Min roll skulle under en scen bli våldtagen i ett litet hus av skådespelaren som spelade den manliga huvudrollen. När vi höll på med scenen började regissören skämta om hur han kört upp en strumpsticka i underlivet på en kvinna."

"Senare på kvällen satt vi på hotellet vid ett långbord. Det var inte meningen att jag skulle höra det, men jag hör ändå att de sinsemellan bestämmer vem av dem som ska ta mig först på natten. Jag blir skiträdd, går till mitt rum, och ser till att låsa ordentligt. Senare på natten försöker någon ta sig in både via dörren och sedan också fönstret."

Bland de 365 fall Ekot har granskat finns även våldtäktsförsök.

"Den första erfarenheten av sexuella trakasserier var med en sångpedagog. Det var middag med levande ljus i hans arbetslägenhet, dit flera andra tjejer också fick komma visade det sig senare. Han ville att vi skulle bli ett par och ha några lyckliga år tillsammans, han var säkert 40 år äldre än mig. Han hade en salt- och en pepparkvarn som såg ut som fallosar, de var penisar som man var tvungen att ta i om man ville salta eller peppra maten. Sedan slutade kvällen med att han försökte våldta mig. Vi hade ätit klart och satte oss i soffan, sedan bara vräkte han sig över mig och tryckte ner mig. Då fick jag panik och lyckades ta mig därifrån."

Andra berättelser innehåller sexuella förslag, krav på sex för att få jobb och roller. Fysiska närmanden är vanliga.

"Han var scenograf, jag jobbade då med publikfrågor. Sedan hade vi en fest på jobbet. Där drack han två öl, sedan var han över mig, och jag hade hans händer överallt på kroppen. Jag sa åt honom att sluta: "Vad håller du på med, lägg av, gå bort, försvinn!" Han fortsatte, försökte komma under min tröja med händerna, han tog mig på brösten och försökte komma in mellan mina ben. När jag pratade med andra kom han och ställde sig bakom och försökte få in sina händer under min tröja. När jag dansade med några kollegor kom han bakom mig och tryckte sig emot min kropp bakifrån."

Vi frågade också vem som gjort det. Det vanligaste var en man och en kollega - men inte sällan var det teaterchefen själv.

"Jag var på turné och teaterchefen var med på en middag. Jag nämner vid något tillfälle under samtalet att han gärna ska komma ihåg mig till nästa säsong för nya roller. Sedan, när han ska gå, ska han ju gå till rummet på samma hotell som jag bor på och han lutar sig fram till mig och säger "jag bor i nummer 32".

Nästan varannan som svarade på frågan om vem det var som trakasserade dem sexuellt säger att det var en arbetsledare - som teaterchefen, en regissör eller en producent.

– Det är jätteallvarligt, för det är en form av direktdiskriminering att bli utsatt för sexuella trakasserier av en överordnad. En arbetsplats där det förekommer sexuella trakasserier i så pass hög utsträckning är ju inte en jämställd arbetsplats och det är ju ett allvarligt problem, säger Ulrika Johansson som jobbar hos Diskrimineringsombudsmannen.

– Det är en grundläggande rättighet att inte behöva bli missgynnad eller att bli trakasserad på grund av sitt kön i arbetslivet.

Reporter Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se

Research Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se