Stockholm

Extern granskning av misstänkt valfusk

Uppdaterad 17:35
Moderaterna har anlitat ett utomstående företag, Ernst & Young, som ska utreda om partimedlemmar brutit mot reglerna när det gäller medlemsvärvning till partiet inför provvalet till riksdagslistan.

– Ernst & Young ska gå igenom om de nya medlemmar som har värvats 2009 själva har erlagt sin avgift eller om det är någon som säger att de inte har gjort det, då vill veta vem som har gjort det, säger Sten Nordin, förbundsordförande för Moderaterna Stockholm.

Hur lång tid har revisionsbyrån på sig?

– Mot slutet av veckan behöver vi ju ett underlag för vi har ju vår förbundsstämma på lördag.

Härom dagen avslöjades att moderate riksdagskandidaten Mats Rudin värvat medlemmar till Moderaterna och sedan betalat deras medlemsavgift, i syfte att få fler röster i partiets provval. Mats Rudin hoppade av sin kandidatur efter avslöjandet.

För att reda ut om det skett fusk vid provvalen på andra håll i Stockholm ska nu Ernst & Young fråga de cirka 500 medlemmar som nyregistrerats under förra året om det är de själva som betalt sin avgift.

Sten Nordin ser allvarligt på situationen, men betonar att det än så länge bara är en person som erkänt fusk.

– Vi kan aldrig tolerera regelbrott, så det är naturligtvis så att jag ser mycket allvarligt på att det finns ett fall där man nu har begått det här regelbrottet. Det är viktigt att innan vi fastställer våra valsedlar säkerställa att det inte är fler som har begått samma regelbrott.

Hur mycket har det här skadat Moderaterna i Stockholm anser du?

– Jag tror att vi i och med att vi tydligt visar att vi inte tolererar regelbrott, inte ens våra interna regler utan tar resoluta tag i detta, så tror jag inte att det påverkar förtroendet för oss. Utan då ser man att det här handlar om, än så länge, en enskild person som har gjort  fel.

Även i Haninge finns det misstankar om att en person, som senare vann Moderaternas provval till kommunfullmäktigelistan, betalat medlemsavgiften för nya medlemmar. Även dessa misstankar ska granskas.

I Haninge söder om Stockholm finns misstankar om att en person, som senare vann Moderaternas provval till kommunfullmäktigelistan, betalat medlemsavgiften för nya medlemmar. Även dessa misstankar ska granskas, skriver TT.

Oscar Skagerlind
oscar.skagerlind@sr.se