SEXUELLA TRAKASSERIER

Kulturministern: "Ytterst graverande"

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tänker kalla till sig fack och arbetsgivare på teater- och filmområdet för att diskutera hur de ska lösa problemen med sexuella trakasserier.

Oppositionen vill ha tydligare krav, det är de politiska reaktionerna på Ekots granskning av sexuella trakasserier inom teater och filmbranschen.

Så här berättar en anonym person om hur det känns på jobbet efter att ha blivit sexuellt trakasserad.

– Sådant leder till att man håller sig för sig själv på jobbet, man håller sig bland dem man litar på. Man kan inte vara öppen med alla, man kan inte lita på alla och känna förtroende. Det känns inte som att jag och min kropp helt tas på allvar, som att den inte är säker på arbetet, berättar en person.

Ekots granskning visar att nästan var tredje kvinna inom teatern och filmen svarar på ja på frågan om de blivit sexuellt trakasserad, när det kommer till kvinnliga skådespelare så är det nästan varannan som säger att de drabbats.

(Tillägg: Ekot vill påpeka att det här stycket är för generaliserande. Det ber vi om ursäkt för. Det handlar om de 1 672 som svarat på enkäten, inte om alla som arbetar inom scenkonsten. Den korrekta formuleringen är att nästan var tredje kvinna inom teatern och filmen och som svarat på ekots enkät svarar ja på frågan om de blivit sexuellt trakasserad. Läs mer om hur undersökningen gick till i texten "Så gick undersökningen till".)

Samtidigt är det tyst, bara en av tio berättade för ledningen vad som hänt, bara sex av mer än 300 tog hjälp av facket.

– Scenkonsten styrs av tystnadens kultur, det är också en väldigt hierarkisk värld som försvarar männens rätt mer än kvinnornas. Det är mannens rätt till sitt konstnärskap som är det viktigaste i alla lägen. Det är viktigare än att andra förnedras, säger samma person.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tänker kalla till sig parterna när hon kommer hem från vinter-OS.

– Som jag förstår det är det arbetsledarna, det vill säga regissörer, chefer och producenter som står för trakasserierna. Det är ytterst graverande, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Vem är ansvarig för situationen på de här arbetsplatserna?

– Det är arbetsledningen. Det här är ett gemensamt ansvar för fack och arbetsgivare. Det finns nog rätt mycket att ta tag i, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Finns det någonting du kan göra politiskt för att sätta fokus på frågan?

– Det är naturligt att träffa parterna för att höra hur de tänker gå vidare, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Staten har inflytande över nationalscenerna som Dramaten, Operan och även Riksteatern, det är skattepengar som finansierar, därför finns utrymme för politisk press.

– Det är inte rimligt att staten ska betala skattebetalarnas pengar till institutioner som missköter det å det grövsta på det sätt som har visats här. Det är ett missbruk med skattemedel som jag inte tycker är acceptabelt. Det finns andra områden där vi ställer långtgående villkor. Jag tycker att det som har visats upp här visar att det behöver byggas in i de statliga bidragssystemen för framtiden, säger Leif Pagrotsky, Socialdemokraternas talesperson i kulturfrågor.

Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se