Veckans ord: Morgonrodnadens år

Sagt av arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i Studio Ett exakt 25 sekunder och 15 minuter över klockan 16, den 15 februari 2010.

År 2009 utsåg Sven Otto Littorin (M) till ett "". I måndags var han med i P1-programmet Studio Ett och diskuterade arbetsmarknadspolitik, tillsammans med Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisktalesperson för Vänsterpartiet. Och fick frågan vad 2010 kommer bli för år. Han svarade:

Josefin Brink kontrade med att säga: Det håller jag med om, för 2010 blir det år som vi byter regering och då kommer det ljusna väsentligt för hela svenska folket.

Vad säger det här om vår samtid? "Jobben" kommer bli en av de viktigaste frågorna i årets val. Och Alliansen och de Rödgröna kommer kämpa om att övertyga dig om att just de har den bästa politiken för att minska arbetslösheten.

Tillbaka till själva ordet - morgonrodnadens år. Vad menar Sven Otto med det egentligen? Visst vi vet att han har . Men ändå!
En analys är att han vill distansera sig från ordvalet "skitår" som inte direkt signalerade förfining och intellektuell substans. Nu går han på de mer bildade referenserna. Pratar om morgonrodnad, som kan tolkas som att vi står inför en gryning där Alliansen likt med sina rosenfingrar öppnar portarna så att solens vagn kan komma fram. Och ingen längre behöver vara arbetslös.

Författaren Malte Persson kommenterar Littorins ordval med ""

/Emmy