50-åriga guldminnen

Det är nu 50 år sedan Klas Lestander från Arjeplog under OS i Squaw Valley tog ett historiskt guld. Efter att som enda tävlande, ha ett felfritt skytte i den sista skjutningen, bärgade han den första olympiska guldmedaljen i skidskytte.

Det var den 21 februari 1960 som svenska folket, via sina radioapparater, kunde hör Lennart Hyland förkunna: "Det är med darrande iver jag kan meddela att Sverige fått ytterligare en olympisk guldmedaljör - Klas Lestander."

Det är nu 50 år sedan, som den då, 28-årige byggnadssnickaren Klas Lestander från Arjeplog skrev in sig i historieböckerna.

Han var en duktig skytt, då han var passionerad jägare som med bössan på ryggen och på skidor jagat allt från ripor till järv, lo och björn.

Han var däremot sämre som skidåkare. Som junior var han lysande skidåkare, men en arbetsplatsolycka på ett bygge tvingade den då lovande junioren att lägga pjäxorna på hyllan.

Men när skidskytte dök upp som OS-gren ett par år senare, beslutade sig Lestander att plocka fram pjäxorna och börja träna. Målet var få delta i ett Olymiskt vinterspel.

Vid den första OS-uttagningen går det inte så bra. Han har två bomskott efter gevärskrångel och vid den andra skjutningen sätter han alla sina skott på fel tavla. Bra träffar, gjorde att den som hade den banan han sköt på kvalificerade sig till OS.

Men sedan gick det bättre, felfria skjutningar, och hyfsad åkning gjorde att han tog en plats i truppen till, Indiankvinnans dal, Squaw Valley.

Före premiärtävlingarna, som går i McKinney Creek tre mil från centralorten, pekar allt mot en rysk seger. Ryssarna har egna tv-kameror på skjutstationerna. De har egen kortvågsradio med tidgivning från ett 20-tal ställen.

Allt ligger bäddat för storfavoriten, ryssen, Alexander Privalov, Han var Moskva-mästare på tremilen, efter tre års specialträning, en ypperlig skytt. Men startnummer 14, Klas Lestander, visade sig bli en utmanare till den ädlaste medaljen.

Innan den sista skjutningen, som låg på hög höjd, var ett flertal nationers deltagare felfria, med 15 träffar. Men på den sista skjutningen var det bara byggnadssnickaren från Arjeplog som skjuter fullt. Inte en enda bom på de fyra skjutstationerna.

Privalov har skjutit fullt på de tre första, när han kommer in på den fjärde stående, leder han med 2.34 över svensken. Då sviker nerverna, förmodligen för att han känner till Lestanders 20 träff. Privalov missar tre av sina fem skott. Med reglerna som då gällde innebar det sex minuters strafftillägg.

Guld till Klas Lestander från Sverige, silver till Finland genom Antti Tyrväinen som är 36 sekunder efter Lestander, bronset går till ryssen Privalov.

Vad har då OS-guldet betytt för den nu 78-årige Klas Lestander:

- Det har inte betytt så mycket, på den tiden hade man ingen ekonomisk vinning av det. Men det är klart inte har jag lidit av det. Jag tycker att det är nu under senare år som det framförallt har uppmärksammats. Mitt OS-guld blev framröstat av det internationella förbundet som den största skidskyttebragden bland herrar. Att få ta emot det priset inför 25 000 åskådare som jublade var en otrolig upplevelse, säger Klas.

Idag blir det en del skytte och skidåkning i samband med ripjakten under vintern. Annars är det framför teven, eller vid radion, som han följer skidskyttet. På frågan vem som är den största skidskytten genom tiderna kommer svaret blixtsnabbt:

- Ole Einar Björndalen. Inget snack om den saken, han är tveklöst den störste.

Klas Lestander är långt från en bortglömd föredetting i hemkommunen Arjeplog. Kommunen har hedrat skidskytten genom att döpa centrum platsen i orten till Guldklas torg.

Helt klart är en gång vinnare alltid en vinnare.

- Alla vet att jag vunnit ett OS-guld, men att jag även ar ett VM-brons är det ingen som vet, säger Klas Lestander.

Ulf Larsson, SR Norrbotten