Starkt EU-fokus i utrikesdeklarationen

Svensk utrikespolitik måste föras allt mer genom EU. Det slog utrikesminister Carl Bildt fast i dag när det var utrikesdebatt i riksdagen.

– Det är genom det europeiska samarbetet som Europas nationer kan göra sitt inflytande gällande. Det är genom Europa som vår röst får tyngd och våra insatser får kraft, säger utrikesminister Carl Bildt.  

Att Sveriges väg till inflytande i världen går genom EU var en sak som genomsyrade regeringens utrikesdeklaration.

Liksom förra året undvek Bildt att nämna den svenska alliansfriheten och upprepade i stället att Sverige inte kommer att förhålla sig passivt om något EU-land eller nordiskt land angrips.

Vid sidan av regeringens deklaration så presenterade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet sin gemensamma utrikespolitiska linje.

Bland annat lovar partierna att kritisera USA:s stöd till odemokratiska regimer, motverka att förbindelserna mellan EU och Israel uppgraderas innan Israel ökat respekten för mänskliga rättigheter och arbeta för ökad skuldavskrivning.

– Vi kommer att föra en utrikespolitik som bygger på insikten att arbetet för rättvisa, jämställdhet och hållbar utveckling varken slutar vid Smygehuk, Gibraltar sund eller Uralbergen, säger vänsterpartisten Hans Linde.

Utrikesminister Carl Bildt menade att Vänsterpartiet nu får större inflytande över utrikespolitiken.

– Det blir mera Linde än vad det blir Ahlin. Kanske blir det mera Ohly än vad det blir Sahlin, säger han.

Men socialdemokraten Urban Ahlin tolkade uttalandet som att Bildt gett sig in i valrörelsen.

–  Moderaterna försöker att skapa bilden av att det är Lars Ohly och Hans Linde som styr och ställer i utrikespolitiken. Det är ju deras enda chans, säger han.

För första gången krävde regeringen i utrikesdeklarationen att Dawit Isaak ska friges. En annan nyhet var att regeringen tänker jobba för att stärka yttrandefriheten via exempelvis internet i diktaturer.

– Jag tror att det är en av de viktigaste internationella framtidsfrågorna. Internet blir allt viktigare, både för fredlig utveckling och för demokrati och mänskliga rättigheter.

– Vi ser regimer som försöker inskränka, kontrollera och begränsa nätet, vi ska försöka uppmärksamma och motverka det, säger Carl Bildt.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se