Hasse Alfredson - en mångsysslare med glimt

0:57 min

Hasse Alfredsons blandning av värme och humor har gjort honom till en av Sveriges mest älskade skådespelare, författare, regissörer och komiker. Hans Alfredson föddes den 28 juni 1931, samma dag, om än ej samma år, som skottet i Sarajevo och slaget vid Poltava. Så här tror han själv att han kommer att bli ihågkommen.


Hasse Alfredson radiodebuterade i mars 1948 när han som 17-årig student på Helsingborgs högre allmänna läroverk för gossar intervjuades av Åke Falck.  Han var då redaktör för  skolans elevtidning.

Åtta år senare, 1956 började han sin anställning på Sveriges Radio. I arbetsuppgifterna ingick att producera Sveriges Bilradio med C-G Hammarlund. Det första egna programmet var Han i hängmattan.

Tillsammans med kollegan Tage Danielsson  Hasse Alfredson 1959  tjänstledigt från radion för att göra  sin första gemensamma revy. Den fick namnet Siv Olsson eller doktor Kotte slår till.

Revyandet gav mersmak och 1960 slutade han sin anställning på radion. Han skrev åt Knäppupp och tillsammans med Martin Ljung gjorde han sketchen Guben i Låddan.

Hasse och Tage bildade 1961 AB Svenska Ord och ett år senare hade revyn Gröna Hund på Gröna Lund 1962 premiär på, inte helt oväntat, Gröna Lund. Hasse & Tage blev ett begrepp inom svensk underhållning och svenskt kulturliv. Förutom Gröna Hund blev det fler revyer på samma tema.

Duon  förnyade revygenren och återinförde samhällssatiren med politiska slängar. De var av barn av sin tid på det politiska 60-talet. En av Hasses specialiteter är hans improvisationer, bl a en lång rad gestalter med det gemensamma efternamnet Lindeman.

Som regissör och manusförfattare inom filmen har Hasse Alfredson fått Guldbaggar för Ägget är löst! 1975 och för Den enfaldige mördaren 1982.

Som skådespelare har vi bl.a sett honom i Grisjakten, Den enfaldige mördaren, Jerusalem och Enskilda samtal.   Hans mångsidighet innefattar även dekor till Svenska Ords revyer och till Animalen. Tidigt  började han också skriva böcker och kåserisamlingar.

Men oavsett vilken typ av artisteri Hasse Alfredsson ägnat sig åt har alltid hans samhällsengagemang funnits med som en viktig pusselbit.