19 februari 2010

Emilio Pucci – stridspiloten som blev färgstark mästare på mönster

Även denna vecka vänder vi blicken mot Italien för att där ta en titt på en färgsprakande modeskapare vars vilda mönster i starka toner tog världen med storm under det tidiga 1960-talet – Emilio Pucci.

Hans lediga plagg i starka färger för soldränkta dagar kunde ses på dåtidens trendsättande stjärnor som Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe, och Jackie Kennedy under vistelser på  flotta semesterorter, inte minst Capri. En ö varifrån han plockade dom knalliga färger som fick hans mönster att spraka av medelhavsromantik ­ – azurblått, mimosagult, bougainvillearosa och mintgrönt.  Men Puccis mjuka, sköna och skrynkelfria plagg kom inte bara  representera en glamorös jetsetstil, de låg även helt rätt i det tidiga 60-talets lösa och lediga anda.

I veckans program berättar vi om hur en markis – Emilio Pucci kunde kalla sig för Marchese di Barsento – vars familj sedan mitten av 1400-talet ägde det pampiga Palazzo Pucci mitt i Florens, blev firad modeskapare – efter att ha tagit examen i statskunskap och gjort karriär i det italienska flygvapnet som stridspilot.

Om dagens trend med pilotkläder berättar vi mer om. Vi tar även reda på vad det är som är så speciellt med Puccis mönster att även män som författaren Tom Wolfe och sångaren Isaac Hayes uppmärksammade dem, fast på olika sätt. Butiksinnehavaren Gaby Borglund förklarar fascinationen med mönstren och Cecilia Hagen tjusningen med ön Capri, som fortsätter att inspirera dagens modeskapare som bland annat Michael Kors. Emilio Pucci var dessutom en hejare på skidåkning – hanvar med i det italienska OS-laget 1934– och det var hans egendesignade skidkläder som fick modepressen att till en början få upp ögonen för honom. Fast hur ser skidkläder på elitnivå ut idag? Och vem designar egentligen det svenska landslagets dräkter? Det får vi också veta i dagens program.

Veckans gäst är Salka Hallström Bornold, kulturjournalist med mode som specialitet.