
Undersökning om läcka läggs ner
Brottsutredningen om hur Pirate Bay-domen kunde läcka ut i förväg läggs ner.
Datasystemen i Stockholms tingsrätt loggar inte vem i personalen som går in och tittar i exempelvis domar. Nu vill Domstolsverket höja säkerheten.
– Vi lägger fokus på att kunna spåra den här typen av händelser, säger Thorbjörn Hellman, enhetschef på Domstolsverket.
På grund av brister i datasystemen har polisen inte kunnat ta reda på vem på Stockholms tingsrätt som släppte information ur Pirate Bay-domen i förtid. En användare som skriver ut ett dokument lämnar spår efter sig, men inte den som bara tittar i exempelvis en dom på skärmen.
– Det går inte att komma längre om man inte kan ta en person med fingrarna i syltburken. Och det är inte så lätt, säger kommissarie Per-Erik Bergnér som har jobbat med utredningen.
Stockholms tingsrätt polisanmälde läckan kort efter att den blev känd. Ett knappt år senare läggs förundersökningen nu ner.
– Vi har gjort ansträngningar för att komma fram till vem som har läckt uppgifterna. Men vi har inte nått dit, säger Kristian Augustsson, chefsåklagare vid riksenheten för polismål.
Hade fått domen av journalist
På kvällen den 16 april förra året, en dag innan Pirate Bay-domen blev offentlig, skrev en av de åtalade, Peter Sunde, så här på sin mikroblogg: "According to leaked information from the court we (TPB) lost (got the news last night)". Han hade fått domen av en journalist, och spåret ledde tillbaks till Stockholms tingsrätt.
– Det är väldigt allvarligt när en dom läcker. Det undergräver hela vårt system. En dom som inte är offentlig måste vara hemlig, säger Lena Berke, chef på Stockholms tingsrätt.
Fler fall av läckor
Pirate Bay-domen är inte det enda exemplet. På bara ett par år har information läckt från Stockholms tingsrätt i åtminstone tre uppmärksammade fall: förutom i Pirate Bay-målet också i det så kallade Cafe Opera-fallet, en misshandel, och i fallet med journalisten Trond Sefastsson som var misstänkt för mutbrott. Enligt polisen har det dessutom förekommit flera gånger på andra ställen i Sverige.
Lena Berke tror inte att säkerheten på Stockholms tingsrätt är sämre än i andra domstolar. Däremot hanterar just hennes tingsrätt många medialt intressanta ärenden. Och då är risken för läckor större, tror hon.
– Vi kommer att skärpa reglerna när det gäller väldigt uppmärksammade mål. Det är bara de som ska få reda på domen som också kan gå in och titta på den, säger Lena Berke.
Lättare att spåra med nytt system
Och enligt Thorbjörn Hellman på Domstolsverket kommer spårbarheten öka i och med införandet av ett nytt datasystem.
– Ja, det är tänkt att vi ska få en bättre loggfunktion på till exempel första sidan i en dom, säger han.
När kommer det nya systemet på plats?
– Tanken är att det ska släppas i slutet av april eller början på maj.
Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se