tjeckien

Högerextremt parti förbjudet

Tjeckiska regeringen har lyckats förbjuda ett högerextremt politiskt parti. 

Regeringsrätten gick med i veckan på att göra som regeringen ville och upplösa Arbetarpartiet, som det heter.

Efter att ha gått igenom partiprogram och uttalanden som Arbetarpartiet gjort så kom rätten fram till att att Arbetarpartiet är främlingsfientligt, rasistiskt och knyter an till Hitlers nationalsocialistiska tradition - därför borde partiet inte få existera. 

Arbetarpartiets möten handlar ofta om "tsunamis av invandrare", att "städa upp i Tjeckien" eller införa nollotolerans mot "romsk kriminalitet" till exempel.

Partiledaren Tomáš Vandas är inte nöjd med domstolens beslut och säger att partiet inte låter sig knäckas:

– Om det är någon så tror att man kan stoppa oppositionella politiska åsikter genom att förbjuda ett parti, så är den personen väldigt naiv, sa han till pressen efter att domstolen haft en två timmar lång presentation av domen.

Redan i maj är det val i Tjeckien, något som gör upplösningen av Arbetarpartiet extra känsligt. Partiet, som bara har mandat i tre tjeckiska kommuner, kanske till och med kommer dra nytta av förbudet.

Antingen tänker partiets politiker kandidera för ett annat parti, eller överklaga domen till författningsdomstolen. I så fall kan Arbetarpartiet leva kvar fram till att den domstolen fäller sitt utslag.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se