IT/TEKNIK

Rysk fildelningssajt stoppad

Uppdaterad 15:20

En av världens största fildelningsajter, ryska Torrents.ru, stoppades igår. Det efter att åklagare hört av sig till domänregistratören Ru-Center, som håller i de flesta ryska domännamnen, och krävt att torrentsajten stänger ner.

Lyssna:

Vem det är som står bakom anmälan mot Torrents.ru vill åklagaren i Moskva inte kommentera.

Enligt Ru-Center så beror nerstängningen på att åklagare har startat en förundersökning om brott mot upphovsrättslagen i samband med torrent-sajten. Det är ett brott som kan ge upp till 2 år i fängelse i Ryssland.

– Vi har stängt ner pornografiska och rasistiska sajter tidigare, men det här är första gången det händer för brott mot upphovsrätten, säger Ru-Centers talesman Andrej Vorobjev till tidningen Moscow Times.

Åtkomsten till torrents.ru kommer ligga nere fram tills dess att det är klarlagt om innehållet på sajten är olagligt eller inte.

-Jag tror att de kommer att försöka få tillbaka domänen genom domstol, säger Lennart Renkema till P3 Nyheter. Han startade sajten Torrentfreak 2005 och följer händelserna i Ryssland noga.

– Om de inte får tillbaka domänen så tar de nog en backup och startar upp en ny domän någonstans där det inte är så enkelt att stänga ner sajten.

Efter bara några timmar hade torrents.ru, som säger sig ha 4 miljoner användare, skaffat sig ett nytt domännamn - rutracker.org. Den här gången utom räckhåll för Ru-Center och åklagarna i Moskva.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se