Måndag 22 februari

Barn behöver grönområden

Grönområdena i de större städerna i landet har minskat kraftigt genom åren, inte minst i Malmö och Lund. I takt med att städerna blir större och att det förtätas allt mer när fler ska få plats i städerna så krymper också grönområden, torg och gågator. Det här är något som oroar en del forskare, som menar att det inte minst drabbar barnen hårt.

Ingegerd Ericsson - lektor i idrottsvetenskap på Malmö högskola och professor Erik Skärbäck vid SLU hör till dem som oroas av utvecklingen.

Varken vår eller fåglar i sikte

Idag skulle våren ha varit på plats i Skåne. I varje fall enligt statistiken. Men i år lär den dröja länge än. Visserligen lovar SMHI plusgrader de närmaste dagarna men det är en bit kvar till det som meteorologiskt kallas vår.

Våren ställer också till det för flyttfåglarnma som just nu bara väntar på de rätta förutsättningarna för att starta inflyttningen till Sverige. Lärkorna och stararna som brukar vara först är inte så långt borta och blir det bara lite värme och lite sol så kommer de, lovar fågelkännaren Erik Hirschfeldt.

I solvarm sand i Hörby

Snön fyker, det biter i kinderna och det mesta är grått. Men inte i Hörby. Där kör man ned fötterna i den varma sanden ochnjuter när solen går upp över Mauritius. I Hörby. Närmare bestämt i Lågedammsbadet. Det blir varmare och varmare och det kostar bara några slantar för en snabbresa till Mauritius på 45 minuter. För det får man ljusterapi och om man så vill även en paraplydrink i handen.