Litteratur

Kristian Lundberg får pris för Yarden

I dag tar författaren Kristian Lundberg emot Ivar Lo:s personliga pris på 310 000 kronor för sin bok "Yarden - en berättelse". Kristian Lundberg har skrivit både prosa och lyrik och har de senaste åren gett ut flera böcker, ett slags deckare om polisen Nils Forsberg. "Yarden" kom ut redan i höstas, men så här lagom till prisutdelningen har Maria Edström läst den.

Det kan verka som en tillfällighet som liknar en tanke att flera recensenter liksom vaknat till och upptäckt Kristian Lundbergs bok "Yarden" så här inför att den får ett prestigefyllt pris. För den handlar om den som fallit ner, glidit iväg och gjort klassresan tillbaka. På grund av restskatter, inställda bokkontrakt och problem med tidningsredaktioner hade Kristian Lundberg trillat ur sin position som författare och kritiker.

Han behövde ett jobb, ett vanligt jobb och inser att det han förut alltid intalat sig "att jag kan alltid ta ett diskjobb om det skiter sig" är en helt annan sak i realiteten än i tanken, speciellt som hans värde på arbetsmarknaden som dryga 40-åring i stort sett var lika med noll.

Via bemanningsföretag får han till slut arbete på "yarden" i hamnen med att flytta bilar, skrapa dem rena från is och ladda om batterier. "Kyla. Överallt: denna kyla. Och en ensamhet som jag trodde att jag numera hade befriats ifrån", skriver han.

Kristian Lundberg tänkte sig att han skulle skriva en diktrad varje dag och vid årets slut skulle ha ett arbetsår sammanfattat i det han kallar "ett enda vasst saltkorn", men det går inte riktigt. Hans belägenhet slungar honom mentalt tillbaka till uppväxten med en schizofren mamma och ett ständigt flyttande. Barndomens fattigdom, att efter sommarlovet vara vit som en sparris för att man bara suttit inomhus i nästan tre månader. Nu är han tillbaka där han började sitt vuxna liv, i kroppsarbetet, i att hyra ut sina muskler dag för dag.

Det finns fullt av paradoxer i denna på en gång drömska och precisa berättelse om arbetet, hamnen, Malmö, arbetskamraterna. Kroppsarbetet ger i en mening frihet i det att ingen äger ens tankar, men förslavar och nöter ner kroppen. "Det står alltid en ny kandidat utanför grinden och väntar. Vi tvingas leva våra liv på huk." Samtidigt som man ställer upp, täcker och hjälper varandra. Han bor fint vid Turning Torso, är svensk men till skillnad mot sina muslimska arbetskamrater som bor i Rosengård har han inte högskoleutbildning.

"Alla mina historier börjar på samma sätt. Det var en tidig morgon i centrala Malmö." skriver Kristian Lundberg. Och med "Yarden" har han skrivit en av de viktigaste och märkvärdigaste böckerna om arbetet, detta vår tids mest heliga begrepp, men där han vidgat berättelsen till att också handla om dess villkor, mål och mening. Men boken är också en modig och vacker betraktelse över en inre resa, här formulerad som "ett destillerat mörker, ett svart hål som sjunger mitt namn."

Maria Edström, SR Kulturnytt
maria.edstrom@sr.se