
Fel kan inte rättas i IPPC-rapport
Felen i FN:s klimatpanels senaste rapport från 2007 kan inte ändras med nuvarande regler. Vi måste ha nya rutiner för hur felaktigheter ska hanteras framöver, säger Thomas Stocker, klimatforskare vid Berns universitet och ledare för delar av nästa IPCC-rapport år 2014.
– Hur uppdagade eller påstådda felaktigheter i en rapport ska hanteras finns det nu inga regler för, det måste vi ha innan vi börjar skriva nästa rapport, säger Thomas Stocker som leder en av arbetsgrupperna inför den rapport som ska komma 2014.
När en IPCC-rapport godkänts av panelens beslutande organ med representanter för de 194 länder som deltar, så är det ländernas regeringar som äger dokumenten, att ändra i dem hur som helst går inte.
Det som gjort det tydligt att det behövs regler för det här är till exempel historien om Himalayas glaciärer där IPCC skrev i 2007 års rapport att de kan vara bortsmälta år 2035. Det påståendet, i den delrapport som handlar om effekter av klimatuppvärmningen, hade inte annat belägg än spekulationer en forskare gjorde i en tidningsintervju 1999. IPCC har dementerat och beklagat men ändra i rapporten går inte.
Mer balanserade och belagda uppgifter om glaciärerna fanns i en annan del av klimatrapporten 2007 - den som handlar om den vetenskapliga basen för att människan värmer klimatet.
Så här kunde det ha räckt med att de olika grupperna hade kontakt med varandra så hade felet undvikits.
Och vad gäller samordningen mellan grupperna är nya regler redan på gång säger Sveriges representant i klimatpanelens beslutande organ, Marianne Lilliesköld på Naturvårdsverket.
– Där har vi redan inför den här femte utvärderingen satt upp regler att man ska ha bättre samarbete mellan arbetsgrupperna. Så liknande fel ska egentligen inte kunna inträffa om alla regelverk efterföljs, säger Marianne Lilliesköld, svenska regeringens representant i FN:s klimatpanel.
Reportar: Ulrika Björkstén och Camilla Widebeck
Klotet@sr.se