Verkligheten bakom prislappen

Aldrig förr har vi konsumerat så mycket mat som nu. Ändå tar den en minskande del av vår hushållskassa. Maten är billig och vi köper bara mer och mer.

Det här är serien om den billiga maten. Om det du inte får veta hur noga du än läser på innehållsförteckningen. Det handlar om baksidan av en livsmedelsproduktion som skruvats upp till max.

Köttkonsumtionen har från 1950 till i dag ökat från 50 kg per person och år, till hela 83 kg, och vi fullkomligt frossar i läsk och choklad. På tjugo år har svensken ökat sin läskkonsumtion med över 200 procent.  

På 50-talet gav en kossa i genomsnitt 3000 liter mjölk per år – i dag ger en ko 9000 liter. En grissugga kan i dag föda upp dubbelt så många kultingar som för 50 år sedan.

Men priset är högt. Djuren lider och den proteinrika föda de äter är en av de främsta anledningarna till att regnskogen huggs ner.  

I dag lyckas jordbruket få ut dubbelt så mycket spannmål från den svenska åkern jämfört med för 50 år sedan. I andra länder som är mer liberala med bekämpningsmedel och genmodifiering är skillnaderna än större. Årstider i frukt- och grönsaksdisken är ett minne blott.  

Men produktionen är dopad av billig olja och bekämpningsmedel vars konsekvenser få känner till. Globalt sett står livsmedelsproduktionen för en betydande del av världens utsläpp av växthusgaser.  

Billig och inte sällan illegal arbetskraft utnyttjas i branschen världen över och villkoren försämras när matkedjorna pressar sina priser.  

I fem program berättar vi hur dagens livsmedelsproduktion i själva verket skadar människor, djur och miljö.  

Genom att syna tillverkningen av livsmedel som vi alla har i vårt kylskåp erbjuder vi dig en resa i matens spår som du aldrig upplevt förut. Det här är P1:s första program som med ett helhetsgrepp granskar strukturen bakom den billiga maten.

Här på webben finns extramaterial, bilder och videofilmer från platserna vi har besökt. På webben kan du så klart också lyssna på eller ladda ner alla fem programmen i serien men också de inslag och reportage som vi kommer att publicera i Ekot, P1-morgon, Studio Ett och Vetenskapsradions program Klotet och Vetandets Värld.   

Reagera gärna på det du hör och skriv till oss!

Daniel Öhman och Malin Olofsson