
Många skottar tak utan skyddsutrustning
Det finns stora risker med att skotta snö från hustak, och inte alla har rätt skyddsutrustning. Arbetsmiljöverket har den här vintern fått ta emot ovanligt många anmälningar om folk som röjer snö på ett osäkert sätt.
Kristian Wretman som skottar snö från ett stort, platt tak i Frihamnen i Stockholm har säkerhetsutrustningen på plats.
– Det är en sele som du sätter över överkroppen och fäster runt benen i ljumskarna. Sedan har du en säkerhetslina som du fäster den i, och så fäster du linan i en taksäkerhet, som det kallas, som sitter på tak, säger han.
Kristian Wretman och hans kollegor har tillbringat de senaste dagarna med att skotta rent ett stort hustak, för att inte snön ska tynga ner taket för mycket. Den skyddsutrustning de har följer alla regler, och de flesta i branschen vet vad som gäller.
Men den här vintern har det dykt upp ovanligt många nya företag som skottar snö på taken, och det är inte alla som vet vad de gör.
Arbetsmiljöverket har under vintern stoppat arbetet på flera tak varje vecka efter att det visat sig att arbetarna inte haft någon skyddsutrustning.
Det kommer in tips om farliga takskottningar dagligen, och då åker inspektörerna ut.
– Då plockar vi ner personalen som är uppe på taket och talar om att man inte får vara däruppe utan att ha utrustning på sig och vara säkra. De flesta gånger ser man till att personalen får den här utrustningen och då kan vi släppa upp dem igen, säger Ewa Skalleberg på Arbetsmiljöverket i Stockholm. Hon säger att det ofta handlar om okunskap.
Thomas Dahlberg på Plåtslageriernas riksförbund bekräftar att det finns en del företag som inte är så noga med säkerheten. Enligt honom är det oseriösa företag som passar på att tjäna pengar på takskottning nu när det är mycket snö.
– Tyvärr följer det med lycksökare som är mindre seriösa och tar onödiga risker, och som inte riktigt tänker på det underlag de står på, säger Thomas Dahlberg.
Det kan se väldigt dramatiskt ut när takskottarna slänger ned snö och hugger loss istappar. För den som jobbar på taket är det viktigt att veta vad man gör, för varje misstag kan vara farligt, säger Ewa Skalleberg på Arbetsmiljöverket. Att ge sig upp på ett brant tak utan skyddsutrustning är livsfarligt.
– Det är oerhört allvarligt. Det är få som överlever fall från tak, säger Ewa Skalleberg.
Över taket i Frihamnen skiner solen. Det är en bra dag för snöskottning, och det här taket är platt och tryggt. Branta tak är läskigare, medger Kristian Wretman.
Har du varit med om ett fall någon gång?
– Nej, det har jag inte. Jag har varit nära en gång att ramla ned, men jag klarade mig precis, säger Kristian Wretman, som röjer snö på tak.
Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se