Alger kan bli bilbränsle

Alger kan bli framtidens biobränsle som vi kör våra bilar på. Av algerna kan man tillverka biodiesel, något som forskare världen över nu arbetar med att försöka få lönsamt. Michael Webber på University of Texas i Austin säger att potentialen är stor.

Mikroalger kan vara en del av lösningen på våra energiproblem. De innehåller olja som man kan tillverka biodiesel av och de senaste åren har intresset för alger som biobränsle vuxit både hos forskare och investerare. Det framkom på det stora vetenskapsmötet AAAS i San Diego i USA.

– Potentialen för alger att lösa energiproblemen är stora, det är därför folk är så optimistiska, säger Michael Webber på University of Texas i Austin.

Lyckas man producera algerna så att det blir lönsamt ekonomiskt och bra för miljön så kan bilar rulla på algbränsle om 10 år, sa forskarna på vetenskapsmötet i San Diego.

– Fördelarna med alger är att de kan odlas i jättelika dammar i områden som inte används till annat, till exempel i öknar. Då konkurrerar man inte med produktionen av mat, på samma sätt som etanol gör ibland, när det tillverkas av till exempel majs och sockerrör, säger Al Darzins, som leder ett algprojekt på ett forskningsinstitut knutet till det amerikanska energidepartementet.

Det amerikanska energidepartementet återupptog sin forskning om alger som biobränsle 2006. Men även indiska och kinesiska algprojekt är nu på gång.

Mona Hambraeus, SR Ekot
vet@sr.se

Länkar: