Malmö

Libysk spion i styrelsen för moskén

Den libyska organisationen World Islamic Call Society som äger den stora moskén i Malmö har enligt uppgifter i Holland kopplingar till den libyska säkerhetstjänsten. En av personerna i Islamic Centers styrelse har pekats ut som underrättelseofficer av holländska myndigheter.

Sedan sommaren 2008 ägs den stora moskén vid Ögårdsparken i Malmö av den libyska organisationen World Islamic Call Society. Det blev lösningen för Islamic Center som efter branden 2003 och återuppbyggnaden fick ekonomiska problem.

– Den kvällen när jag klarat av bankerna kunde jag andas ut ordentligt, säger Bejzat Becirov, ordförande för Islamic Center. 

Bejzat Becirov har en lång relation med World Islamic Call Society som skänkte de 1,4 miljoner som krävdes när tomten för moskébygget köptes loss från Malmö kommun 1983. I juli 2008 köpte organisationen hela fastigheten för 5,2 miljoner amerikanska dollar. I många år har också tre libyer suttit som suppleanter i Islamic Centers styrelse, men enligt Becirov deltar de inte i några möten. Den ende av de tre som han har haft någon kontakt med är Nowesri Ahmed Ali Hadi, och då bara i religiösa frågor.    

– Eftersom jag inte var så duktig på religiösa frågor så kunde det vara bra att fråga om hur man ska göra vid begravningar och annat, säger Bejzat Becirov.

I slutet av 90-talet arbetade Nowesri Ahmed Ali Hadi som imam i Omar al-Farouk-moskén i Utrecht i Holland där också World Islamic Call Society har ett kontor. Den holländska säkerhetstjänsten AIVD intresserade sig då för organisationen och ansåg att den arbetade mot att muslimer i Holland skulle integreras.

År 2002 skrev AIVD i en rapport att World Islamic Call Society var ett verktyg för den libyska säkerhetstjänsten. Hösten 2000 utvisades imamen Hadi från Holland, anledningen var uppgifter som säkerhetstjänsten lämnade. Det bekräftar Miranda Havinga på AIVD för Sveriges Radio. Utvisningen blev mycket uppmärksammad i Utrecht där Hadi gjort sig känd som en liberal imam med goda kontakter med stadens styrande. 

Vad Hadi faktiskt hade gjort som ledde till utvisningen har aldrig offentliggjorts. Enligt Becirov har World Islamic Call Society aldrig ställt några krav på Islamic Center i Malmö. Han anser inte att uppgifterna från den holländska säkerhetstjänsten är trovärdiga. 

– Jag är inte skyldig att kolla om den här personen är underrättelseperson, säger Bejzat Becirov. 

Kände du till det här?

– Vad snackar du om? Tror du att jag har med sådana personer att göra? Spekulationer går jag inte på!

För Becirov är World Islamic Call Society en opolitisk organisation som är öppen för dialog med andra religioner. Organisationen är representerad i Unesco. Den startades på 70-talet av Libyens ledare Muammar Kadaffi och drivs med statliga pengar. Den har också en nära koppling till en av Kadaffis söner: Saif al-Islam som pekas ut som en möjlig efterträdare till fadern. Kopplingen består i att World Islamic Call Society står för de största bidragen till Saif al-Islams välgörenhetsfond, The Gaddafi International Charity and Development Foundation. Det framgår av fondens senaste årsredovisning från 2007.

Saif al-Islam anses ligga bakom att Libyen på senare år tagit avstånd från terrorism och bland annat betalat ut ersättning till de anhöriga efter Lockerbieattentatet. Enligt Libyenkännaren Isabelle Werenfels, forskare på det tyska institutet för utrikes- och säkerhetsfrågor i Berlin är fonden ett viktigt verktyg för Saif al-Islam Kadaffi som ännu inte har någon formell ställning i landet. Hon är inte förvånad över uppgiften att World Islamic Call Society stödjer fonden. 

– Det visar hur statliga medel kanaliseras. Libyen är ett litet land där affärsintressen och olika organisationer kopplas ihop genom samma personer, säger Isabelle Werenfels. 

Men för Bejzat Becirov betyder stödet från World Islamic Call Society i Libyen trygghet. För honom är det en renhårig och stabil organisation som ställde upp när Islamic Center behövde hjälp. Uppgifterna om att imamen Hadi arbetade som underrättelseofficer, misstror han. 

– Vad har jag med honom att göra nu? För mig får han stå för sig själv. Jag har inte med det att göra.

Men om Säpo kom och berättade det här?

–Då skulle jag vilja ha ett konkret bevis, säger Bejzat Becirov.

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se