Filmhuset öppet efter renovering

Det nyrenoverade Filmhuset vid Gärdet i Stockholm återinvigs idag efter att ha renoverats grundligt under fjolåret. Även Cinamateket som visar filmer i filmhusets biografer öppnar idag och det kommer att finnas något för alla som är intresserad av film lovar ansvariga.

– Huset har förändrats med åren och renoveringar har gjorts. Foajén har gett ett litet stängt intryck men nu har det öppnats upp. Man kommer till en öppen reception med café och bar som vi inte haft tidigare så det ger ett enormt mycket trevligare intryck, säger Lova Hagerfors, programchef på Cinemateket.

– Inget vanligt djävla hus lär Filminstitutets grundare Harry Schein sagt när det här byggdes på 70-talet. Det är ju fortfarande omdiskuterat om det är ett snyggt hus eller det värsta i hela stan; väldigt östatsbrutalt. Vad tycker du själv?

– Jag tycker huset är fantastiskt, jättespännande arkitektur. Jag kan förstå båda sidorna men det är ett väldigt häftigt hus. Med satsningen på Filmhuset och Cinemateket vill vi göra det trevligare för folk att komma hit och få folk att bli medvetna om att huset finns och är öppet för allmänheten. Cinemateket har ju i uppdrag att tillgängliggöra filmhistorien från dess början fram till idag. Min målsättning är att det ska finnas något för alla som är intresserad av film, säger Lova Hagerfors, programchef på Cinemateket.