solna

Forskningschef på KI tvingas avgå

Karolinska Institutet i Solna fråntar en av sina professorer hans uppdrag som forskningschef. Enligt ledningen på institutet har han på ett olämpligt sätt påverkat utdelningen av forskningsmedel.

En av Karolinska Institutets tre dekaner, alltså forskningsledare, ska enligt rektor Harriet Wallberg-Henriksson ha påverkat hur en oberoende tillsatt grupp skulle fördela 30 miljoner kronor i forskningspengar.

– Just nu så har det definitivt underminerat den forskning som vi bedriver vid Karlinska Intitutet. Det som är bra är att vi har upptäckt det själv, vi har isolerat det till att det är en person som har gjort på det här sättet och jag har id ag vidtagit åtgärder, säger Harriet Wallberg-Henriksson.

Forskningsledaren som jobbat på KI i två år skickade ett mail från sin privata adress där han försökte få gruppen att ge pengarna till två av institutets professorer, något som är otillåtet.

Gruppen ska fungera oberoende och inte ta hänsyn av vad KI själva tycker. Rektor Harriet Wallberg-Henriksson ser mycket allvarligt på det som skett.

– Det här har jag aldrig hört talas om, att den sådan här högt uppsatt företrädare för ett universitet beter sig på detta sätt. Det måste vara väldigt, väldigt ovanligt.