Teater

Stumpens nya en requiem för losers

En requiem för losers. Så beskriver Hans Polster, en av skådespelarna, Stumpenensemblens nya uppsättning "Tyckte jag hörde hundar". Det är Henning Mankell som specialskrivit åt Stumpenensemblen, Helsingborgsteatern som en gång bildades av hemlösa och som i dag består av människor med alla typer av bakgrund. Pjäsen följer tre personer som hamnar i hemlöshet.

Handlingen följer tre uteliggare som alla har vitt skiftande bakgrund, en har varit miljonär, en annan poet och en tredje en ensamstående moder. Föreställningen är fylld med återblickar. Hans Polster spelar en av dem och Bengt Mangs, som själv varit hemlös, en annan. Han känner igen typerna från verkligheten.

– Ja, det tycker jag verkligen. För speciellt Lukas som jag spelar här är en både misslyckad och lyckad poet. Jag känner igen mig i det, för jag har själv skrivit misslyckad och lyckad poesi. Allt det han pysslar med i pjäsen har jag mer eller mindre gjort i verkligheten, säger Bengt Mangs.

En utav de här figurerna är en före detta mångmiljonär. Finns han i verkligheten?

– Jag har faktiskt träffat folk som haft en hel del pengar och som nu är tandlösa och skäggiga och sitter och super under en gammal båt vid stranden, säger han.

Det är såklart ingen slump att Henning Mankell har valt att skildra människor med olika bakgrunder. Alla kan bli hemlösa. Men det sympatiska med skildringen är att den inte moraliserar, säge regissör Eyvind Andersen.

– Den skriver verkligen inte mig eller någon annan på näsan om vad man ska tycka och tänka om livet eller samhället. Jag tycker att det är en pjäs som sätter igång någonting inom mig. Att jag själv får skriva färdigt de repliker som aldrig sägs, att jag själv får spela färdigt de situationer och livsöden som antyds men aldrig bevisas för mig, säger Eyvind Andersen.

David Richter, SR Kulturnytt
david.richter@sr.se

"Tyckte jag hörde hundar" har premiär på dunkers kulturhus på fredag.