Sveriges Radio instiftar barnbokspris

Den 15 mars på Romanprisgalan i Berwaldhallen presenterade Sveriges Radio Barnens Romanpris. Det blir nya barnboksprogram för alla åldrar och ett barnbokspris. Juryn består av sex mellanstadiebarn och prissumman är på 30.000 kr.

Sveriges Radio har sedan länge ett lyrikpris, ett romanpris och ett novellpris och nu Barnens Romanpris. – Finns det något viktigare för ett Public Service-företag som Sveriges Radio än att satsa på barn och böcker i en tid, när statistiken visar att barnens läsning går drastiskt nedåt, säger initiativtagarna Ylva Mårtens och Kerstin M Lundberg.

Den bästa boken för 9 -12 åringar ska utses med hjälp av en barnjury från en mellanstadieskola, tre flickor och tre pojkar. De fem svenska böcker, som väljs ut och nomineras av en grupp barnbokskritiker, är alla utgivna under 2009.

Vilka fem böcker för 9 -12 åringar barnbokskritikergruppen nominerar avslöjas senare i vår. Läs mer om kritikergruppen här till vänster klicka på länken "Möt barnbokskritikerna".

Radioprogrammen, Barnens Romanpris, kommer att sändas i slutet av sommarlovet och priset till årets bästa barnboksförfattare delas ut under högtidliga former i början av höstterminen. Prissumman är 30.000 kr. 

Kerstin M Lundberg tog för 17 år sedan initiativ till och producerade under många år Sveriges Radios Romanpris. Ylva Mårtens är redaktör för P1-programmet Barnen.