Bodström kritisk till ny FRA-utredning

Debatten om signalspaning fortsätter. Regeringen har tillsatt en utredning om huruvida polisen ska få tillgång till en egen signalspaningsorganisation. Socialdemokraten Thomas Bodström är kritisk till utredningen.

– Polisen ska ha tillgång på det sätt som var tänkt från början och som det också var från början. Men man måste utreda ordentligt vilka ytterligare som ska ha tillgång till det och hur kontrollen ska efterlevas och hur rättssäkerheten för den enskilde ska garanteras, säger Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Thomas Bodström.

Thomas Bodström anser alltså att det är rätt att polisen ska kunna signalspana, det vill säga avlyssna data- och teletrafik utomlands.

Men Bodström vill ha en ny stor parlamentarisk utredning av FRA och signalspaning där polisens behov ska finnas med tillsammans med övriga myndigheter som försvaret och regeringen.

Bodström anser att regeringen inte har utrett frågan ordentligt utan bara lappat och lagat på grund av att det varit oenighet i de borgerliga partierna om signalspaningen och hur den inverkar på den personliga integriteten.

– Enda sättet att komma tillrätta med hela den här situationen är att riva upp lagen, utreda ordentligt och lagstifta på rätt sätt.

– I det här fallet har man försökt lura en del folkpartister. Man lovade dyrt och heligt att det inte skulle bli såhär. Nu har det gått 1,5 år och Birgitta Ohlsson sitter nu till och med i samma regering som lovade det här för 1,5 år sedan. Då var hon en motståndare mot hela det här förslaget.

Vad har du för bedömning av Beatrice Asks agerande?

– Det är ren valtaktik att tillsätta en utredning som ska bli klar efter valet. Det hade hon kunnat tillsätta för ett år sedan.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se