Norsjöprojektet 25 år

Unika allmänna hälsoundersökningar och kampanj för magrare mat har lett till färre hjärtinfarkter, mindre rökning och lägre kolesterolhalt i blodet.  Hälsoprojektet uppmärksammas idag.

Idag är det 25 år sen Norsjöprojektet startade. Därför firas 25-årsjubileum för att högtidlighålla projektet som började i Norsjö med hälsoundersökningar för alla och lägre fetthalt i maten som kännetecken - och som kom att gälla alla i länet och därmed blev Västerbottensprojektet.

Västerbottens län var innan dess i botten när det gällde hjärtinfarkt och slaganfall. Därefter har utveckling vänts med färre rökare och sjunkande kolesterolhalt i blodet.

Överläkaren på Skellefteå lasarett Kurt Boman var med från början och han tycker det är fantastiskt att se resultatet.

Västerbottens läns landsting är ensamt i landet och världen om att erbjuda sådana här individuella undersökningar.

Det är när alla som fyller jämt  från 40 år och uppåt som man får en kontroll av sitt bmi, ett hälsosamtal och efter att ha druckit en massa sockervatten får se hur man klarar en stor sockerbelastning.

70% deltar årligen och sen starten har över 100 000 gjort sina hälsundersökningar. Det gör att västerbottningarna är unika i landet. Dessutom har siffrorna blivit betydligt bättre. Vi har vänt utvecklingen från att vara det län som låg sämst till vad gäller dödsfall, till att ligga i topp.

Reporter Åza Meijer.
aza.meijer@sr.se