Allmänna reklamationsnämnden

Acta brast inte i sin information

Tusentals personer har förlorat pengar på investeringar hos Acta Kapitalförvaltning. Men Acta har inte brustit i informationen kring riskerna kring att köpa obligationer från Lehman Brothers. Det säger i dag i Allmänna reklamationsnämnden.

– Min personliga känsla och uppfattning är att detta är ett hafsverk som har gjorts snabbt för att få ut de här besluten därför att det har varit ett stort tryck inte minst från medierna. Varför droppar de den här bomben några dagar innan lånen ska förfalla? Det är inte klokt, säger Peter Rathsman, initiativtagare till föreningen Grupptalan mot Acta.

Han fick rådet av Acta att ta lån på över 300 000 kronor för att kunna köpa något de sa var "riskfria" obligationer i den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers.

Sedan kom finanskrisen och Lehman Brothers gick i konkurs hösten 2008. Kvar stod Per Rathsman med sitt lån.

Men han var inte ensam. Omkring 3 000 personer har förlorat egna och lånade pengar på investeringar hos Acta och nu är lånen på väg att drivas in.

– Det känns ju naturligtvis fruktansvärt tråkigt framför allt för många av våra medlemmar som är pensionärer och inte har dessa pengar och som inte har några möjligheter att ta banklån för att lösa in dessa lån. De riskerar personlig konkurs, säger Peter Rathsman.

Han och närmare 700 andra personer har gjort gemensam sak i föreningen Grupptalan mot Acta. Men nu har de Allmänna reklamationsnämnden emot sig. Arn, som tagit ett och ett halvt år på sig att komma fram till sitt beslut, anser att Lehman Brothers var en ansedd bank med höga kreditbetyg då investeringarna gjordes.

– Vi på Acta är glada över Allmänna reklamationsnämndens beslut. Det är ett logiskt beslut och vi har sagt hela tiden att rådgivningen har varit god, säger Mathias Andersson, Sverigechef på Acta.

Acta erbjuder sina kunder med lån att skriva ned dem med 40 procent. Det räcker inte, säger Grupptalan mot Acta, som förbereder en massrättsprocess.

– Vi tror väl att effekten av Allmänna reklamationsnämndens beslut är att somliga kommer att hoppa av, men det kommer definitivt att bli en hel del som fortsätter, bland andra jag själv, mot en rättsprocess, säger Peter Rathsman.

Petra Bergman
petra.bergman@sr.se