Prinsessbröllop kostar tiotals miljoner

Stockholms stad, Svenska kyrkan och staten storsatsar på kronprinsessan Victorias bröllop. Tillsammans lägger de tiotals miljoner kronor på arrangemangen runt bröllopet.

Dessutom kommer en tredjedel av Stockholms alla poliser att kommenderas ut för att säkerställa ordningen under själva bröllopsdagen.

– Det är antagligen det största enskilda evenemang vi någonsin haft, säger polismästare Christian Agdur vid Stockholmspolisen.

Han bedömer att cirka 2 000 poliser kommer att tas i anspråk under själva bröllopsdagen. Sju miljoner kronor beräknas den insatsen kosta. De allra flesta poliser skulle ändå ha varit i tjänst, men jobbat med andra saker.

– Detta är kanske sju-åtta gånger så stort som ett fotbollsderby i antalet polismän som vi behöver ha igång samtidigt, säger Christian Agdur.

Utöver det räknar polisen med extra insatser runt olika evenemang veckorna före bröllopet.

Säkerhetspolisen är inkopplad för att skydda bröllopsgäster som behöver skydd och även kungligheterna, men omfattningen vad gäller livvakter vill man inte gå in på.

Cirka 2 500 värnpliktiga och anställda inom försvaret kommer att stå i parad på gator och torg, när bröllopskortegen åker genom stan.

Riksdagen har gett utrikesdepartementet fyra miljoner kronor för att serva utländska journalister, men också för att ta hand om diplomater och kungligheter som väntas komma på bröllopet.

Stockholms stad lägger sju miljoner kronor på en två veckor lång förfest på temat kärlek, "Love Stockholm 2010". 

– Hela världens blickar kommer att vara på Stockholm under den här perioden. Då vill vi ta vara på den tiden. Både för att marknadsföra Stockholm men också för att ställa till med en jättefest både för stockholmarna och för besökarna, säger kulturdirektör Berit Svedberg.

Det finns ju massor av behov i Stockholms stad. Är det här rätt satsade pengar?

– Jag tycker absolut att det är rätt satsade pengar.

Svenska kyrkan rustar upp Storkyrkan där vigseln äger rum. En renovering som beräknas kosta 14 miljoner kronor.  Rengöring sker med olika svampar, och specialbakat bröd.Hovet har också fått
extra pengar från staten när det gäller bröllopet. Fem miljoner kronor ska täcka den delen av bröllopet som anses vara en statsangelägenhet.

Efter bröllopet flyttar kronprinsessan och hennes man Daniel Westling in på Haga slott i Solna, som staten nu låter renovera för drygt 40 miljoner kronor.  I höstas beslutade riksdagen att höja det årliga anslaget till kungafamiljen.

Från 2011 och framåt får kungafamiljen åtta miljoner kronor extra, pengar som ska gå till hushållet på Haga slott.

– Det behövs säkerhetsvakter, det behövs personal till trädgård och det behövs personal för att kunna skapa ett fungerande hushåll åt kronprinsessan och prins Daniel, säger Lena Westin, ämnesråd på finansdepartementet. 

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se