Ensamkommande barn kan vara vuxna

P4 Örebro vill påminna om att detta är en gammal artikel som publicerades för drygt fem år sedan. Den handlar om en fråga som var aktuell våren 2010. Vi ser att vissa gärna lyfter artikeln igen som om den vore ny och då ofta i främlingsfientliga syften. Vi vill därför påminna om att artikeln är gammal och att P4 Örebro bestämt tar avstånd från rasism och främlingsfientlighet. Med vänlig hälsning, Leif Eriksson, ansvarig utgivare, P4 Örebro. (2015-07-15)

Ensamkommande flyktingbarn är inte alltid barn, utan i själva verket äldre. Det uppger personer som har sökt och fått uppehållstillstånd, och personal och enhetschefer för flera boenden. En av dem är ungdomscoachen Sara Darabi.

– Jag måste vara uppriktig och säga att det är ett stort antal av de personer, klienter jag möter, som varit över 18, säger hon. Det kan skilja på tio år.

Hur vanligt detta är går inte att säga, men i Norge visade tandtester förra året att nio av tio minderåriga i själva verket var över 18 och här i Sverige har Migrationsverket i efterhand skrivit upp åldern i 15 procent av fallen.

Minderåriga omfattas av FN:s barnkonvention och får inte skickas tillbaka till hemlandet utan att någon tar emot dem och de har också rätt till skola, boende och omvårdnad.

Migrationsverket fastställer åldern
Det är Migrationsverkets handläggare som fastställer åldern, men de träffar bara barnen en kort stund och utgår ofta från den ålder som barnen själva uppger, säger Rickard Appelgren på Migrationsverket:

– Det är en okulär kontroll, egentligen, vi träffar barnet under några timmar och i vanliga fall går vi ofta på den ålder som barnet uppger."

När vuxna placeras på boenden för barn kan det leda till problem både för de som verkligen är barn, som blir ännu mer utsatta och för de vuxna som hamnar i skolklasser med yngre och de kan också få problem senare i livet. Den som uppgett en lägre ålder kommer ju också att få arbeta längre och gå senare i pension.

Fel ålder ledde till felmedicinering
Asha från Somalia, som egentligen heter något annat, sade hon att hon var 19, när i själva verket var hon 30 år och för henne har det inneburit ett annat, livshotande problem. Hon har högt blodtryck, men felmedicineras på grund av sin felaktiga åldern.

– Läkaren byter medicin hela tiden, men den hjälper inte, men jag kan inte säga något till doktorn om att jag är äldre, jag måste vara tyst.

På frågan vad hon tänker kring vad hon gjort, att hon uppgett fel ålder, säger hon:

– Det var fel, det är jättestort fel och jag ska säga till andra att de måste säga sanningen, sedan är det för sent, det går inte att ändra i efterhand.