Nyheterna granskar Östgötatrafiken

Nyheterna har granskat Östgötatrafiken i en serie nyhetsreportage. Här hittar du hela vår granskning.

Leif Johanson lämnar vd-posten med över 6 miljoner

I höstas lämnade Leif Johanson posten som vd för Östgötatrafiken. Men Johansons avtal, som Sveriges Radio Östergötland läst, visar att han nu får miljontals kronor utan att behöva arbeta.
– Det är väl magstarkt tycker man ändå, säger Bo Lingestig på Kommunal i Östergötland.


Styrelseordförande Göran Ekdal: "En rimlig lön"

Leif Johanson slutade som vd för Östgötatrafiken i höstas men får nu ut cirka sex miljoner kronor i ersättning. Men Östgötatrafikens styrelse försvarar avtalet.
- Jag har ingen anledning att betygsätta styrelsens beslut för tio år sedan i samband med rekryteringen av Leif, säger Göran Ekdal, styrelseordförande i Östgötatrafiken.


Vd-avtalen orsakar proteststorm på nätet

När 18-årige Olle Borg från Linköping fick höra om att Östgötatrafikens förre vd Leif Johansson får miljoner kronor för att sluta jobba blev han arg. Han startade en protestgrupp på Facebook. På kort tid har gruppen fått över 1000 medlemmar.


Leif Johansons avtal ska granskas

Östgötatrafikens styrelse har beslutat att en utomstående jurist ska granska alla avtal som bolaget har med den förre vd:n Leif Johanson. Orsaken är att man vill se om det begåtts några fel när avtalen skrevs.


"Det finns allvarliga brister"

Christian Gustavsson (M), som själv är ledamot i östgötatrafikens styrelse, riktar skarp kritik mot ordföranden och viceordföranden i styrelsen.
– Jag tycker att det finns ganska stora och allvarliga brister i de avtal, och hanteringen av de avtalen, som tecknats med den förre vd:n.


Egen granskning kritiseras

Norrköpings socialdemokratiska kommunalråd Lars Stjernkvist och hans partikollega Mårten Arnberg kritiserar nu den granskning som Östgötatrafiken inlett av förre vd:n Leif Johansons löneavtal.


Östgötatrafikens idrottsloger kostar miljoner

Östgötatrafiken lägger över en och en halv miljon kronor på egna loger i Cloetta center i Linköping och Nya parken i Norrköping. Anställda och andra gäster bjuds dessutom på alkohol och mat, visar vår granskning.


 Familj och vänner bjöds på fotboll

Östgötatrafikens styrelseordförande Göran Ekdahl bjöd både familj och vänner på gratis matcher och mat i bolagets loge på Nya parken i Norrköping. Det visar SR Östergötlands granskning av Östgötatrafiken.Bankdirektörer fick gratis sprit

Östgötatrafiken har bjudit anställda och besökare på alkohol i bolagets idrottsloger. När tre bankdirektörer bjöds in till logen i Cloetta center i Linköping bjöd Östgötatrafiken på gratis sprit. Detta trots att policyn säger att all representation ska vara alkoholfri.


"Logerna känns tveksamma"

Östgötatrafiken drog in busslinjen mellan Österbymo och Eksjö och sparade omkring en halv miljon. Att bolaget satsar på två loger på två idrottsarenor i länet känns tveksamt, säger Inga Arnell-Lindgren, kommunstyrelsens ordförande i Ydre kommun.


Vd vill häva logekontraktet

Östgötatrafiken ska nu försöka säga upp avtalet om logen i Cloetta center. Men företaget har bundit upp sig på ett femårigt kontrakt på totalt över en och en halv miljon kronor i hyra.


Juristernas granskning visar på brister i vd-avtalen

I dag riktar jurister kritik mot Östgötatrafikens miljonavtal med förre vd:n Leif Johanson. Styrelsen följde inte det formella tillvägagångssättet rörande anställningsavtal. Men juristerna har svårt att se att Johansons avtal inte skulle vara rättsligt bindande för Östgötatrafiken.Linköping inför bonusstopp i kommunala bolag

Linköpings kommun vill införa bonusstopp för VD:ar i kommunala bolag. Anledningen är avslöjandet av löneavtalen för Tekniska verkets VD och Östgötatrafiken tidigare VD

S-ledamöter lämnar Östgötatrafikens styrelse

Samtliga socialdemokrater lämnar Östgötatrafikens styrelse i samband med bolagsstämman i maj. Lars Bengtsson lämnar sin post som vice styrelseordförande bland annat på grund av turerna med förre vd:n Leif Johansons miljonavtal.


Leif Johansons förmåner orsakar minusresultat

Östgötatrafiken visar en förlust på 1,8 miljoner kronor för 2009. Orsaken är löner och förmåner som ska betalas till förre vd:n Leif Johanson.


Ägarna: Styrelsen får ansvarsfrihet

Trots kritiken mot Östgötatrafikens miljonavtal med förre vd:n Leif Johanson så får nu styrelsen ansvarsfrihet och förnyat förtroende. Det beslutade ägarrådet i dag inför bolagsstämman i maj.


Christian Gustavsson uppmanar Göran Ekdal att avgå

Efter avslöjandet om miljonerna till Östgötatrafikens förre vd:n - nu fortsätter avhoppen i bolagets styrelse. Christian Gustavsson (M) lämnar nu styrelsen och uppmanar ordföranden Göran Ekdal (C) att göra detsamma.


Kräver hela styrelsens avgång

Styrelsen för Östgötatrafiken bör avgå. Det kravet kommer från majoriteten i Åtvidabergs kommunstyrelse. Orsaken är avslöjandet om miljonavtalet till förre vd:n.

Ekdahl kvar som ordförande

Göran Ekdahl (C) fortsätter som styrelseordförande för Östgötatrafiken. Detta trots kravet på att hela styrelsen borde bytas ut.