Kvalserierna till division 1, grupp D och C

Under tiden 7/3 till den 31/3 spelas två kvalserier som berör fyra lag från Stockholm.  I serie D som består av sex lag finns de tre lagen Nacka, Järfälla och Mälarhöjden/B. 

I serie C som består av fem lag återfinner vi Trångsund.

OMGÅNG 1 GRUPP D:

NACKA – MÄLARHÖJD/B    4 – 3  (0-0, 4-2, 0-1)

Samtal med Lagledaren Tony Boström två dagar innan serien börjar.

LH: Hur är läget inför starten av Kvalserien?

TB: – Det känns tungt. Några spelare åker iväg på semester. De var inte villiga att ändra på sina semesterplaner. Vårt AJ skall kvala till Elit och många av de spelarna är ju med i A-laget också. Jag undrar verkligen hur det här kommer att sluta för vår del?

LH: Då är det viktigt att ni får en bra start.

TB: – Det är lika bra att vi får en svår första match, så vi kommer igång igen efter uppehållet. Det kommer att bli en mycket tuff serie och förlust hemma i första matchen skulle kännas mycket tungt.

Matchen:
Nacka fick den start som Tony ansåg var ett måste för laget, men det blev verkligen ingen lättköpt seger. Första perioden blev mållös trots att Nacka sköt 11 skott och M/B 15 skott.

I den andra perioden sköt lagen lika många skott men då blev det fyra mål för Nacka och två för M/B. Det såg ut att bli riktigt spännande i slutskedet av matchen när M/B reducerar till 4-3.

Med det blir aldrig spännande, för att direkt efter reduceringsmålet drar M/B på sig två utvisningar och Nacka får spela fem mot tre och ser till att de håller pucken inom laget de sista minuterna och M/B får ingen riktig möjlighet att kvittera.

På onsdag är det lokalderby för Nacka då laget på bortaplan möter Värmdö. M/B tar emot Järfälla.

JÄRFÄLLA – HANINGE        4 – 1  (0-1, 3-0, 1-0)

Haninge är det lag som kom med i kvalserien som tredje lag. Blev klart så sent som för fem dagar sedan.

Haninge börjar bra och leder efter första perioden med 1-0. I den andra perioden tar JHC mer och mer över matchen och när perioden är slut står det 3-1 på anslagstavlan.

I den tredje perioden säkrar JHC tidigt sin seger i första omgången, genom att göra ytterligare ett mål och vinna med 4-1.

Läktarexperten, Pelle Björnekärr fanns på plats i Järfälla Ishall.

LH: Underläge med 1-0 för JHC i första perioden.

PB: – JHC var riktigt dåliga och jag har nu fått reda på att hela laget var så oerhört nervösa inför den här första kvalmatchen. Tränaren Micke Forsberg lyckades ruska om laget ordentligt och i andra perioden var det ett helt nytt lag som kom ut på isen.

LH: Det kom tre snabba mål i andra perioden.

PB: – Det var extra roligt att Richard Forslund som nyligen genomgått en hjärtoperation fick göra två av dessa mål. Jag utsåg honom naturligtvis till bästa spelare.

LH: Hur var Haninge som kom till kvalserien genom en fjärde plats i Alltvåan?

PB: – Jag tycker det är ett härligt lag, där de flesta spelarna är så unga att de är födda 1990. Jag tror de kommer att kunna ta poäng från några av lagen i serien avslutar Pelle.

I nästa omgång åker Järfälla till Mälarhöjden/B och Haninge tar emot Sollentuna.

SOLLENTUNA – VÄRMDÖ   5 – 1  (2-0, 0-0, 3-1)

Sollentuna är laget som har varit helt suveräna i Alltvåan. Nu är en kvalserie som gäller och där kommer tre lag från division 1 och då får vi se om det kommer att gå lika bra i den serien.

Jag ringde till Sollentunas tränare Stefan Holm.

LH: Hur är läget nu när kvalserien drar igång med tio matcher?

SH: – Det känns riktigt bra och extra skönt känns det att vi har en så bred trupp om det skulle bli några skador.

LH: Ni får tre lag från division 1 i er kvalserie!

SH: – Det kommer att bli en mycket tuff serie. Jag är övertygad om att alla lagen kommer att slå varandra och serien kommer inte att avgöras förrän i slutomgångarna.

LH: Ni börjar mot ett lag från din egen serie.

SH: – Det känns bra och det är också en fördel att vi får starta med en hemmamatch.

Matchen:
Första perioden slutar 2-0 och Värmdö lyckas inte göra något mål i de power play lägen de får. I den andra perioden är Värmdö det bättre laget men lyckas inte spräcka Sollentunas nolla. I den tredje är Sollentuna som dominerar igen och 5-1 kommer i tom bur.

På onsdag åker Sollentuna till Haninge och Värmdö tar emot Nacka.

OMGÅNG 1 GRUPP C:

TRÅNGSUND – IFK ORE   2 – 3  (1-1, 1-1, 0-1)

Trångsund fick en olycklig start, när de förlorar sin första match mot Ore med uddamålet.

Ore tar ledningen när det återstår fem minuter av den första perioden. När det är en minut kvar av perioden kvitterar Trångsund till 1-1 genom Rickard Bergström. Fyra minuter innan periodpaus kvitterar Ore till 2-2.

Det hade bara gått drygt en minut av den sista perioden när Ore tar ledningen för andra gången i matchen när Jonas Persson gör 3-2 målet som sedan visar sig bli segermålet.

På onsdag har Trångsund ännu en svår match då de på bortaplan möter Falu IF. Ore tar emot Åkers.

ÅKERS IF – BÅLSTA HC   10 – 2 (5-0, 2-2, 3-0)

När jag ser ett sådant här resultat ställer jag mig naturligtvis två frågor. Är Åkers verkligen så här bra? Är Bålsta, som var tveksamma till om de skulle spela kvalserie och som också har problem med om de har råd att spela sina hemmamatcher i den egna hallen när kommunen kräver extra betalt för att hålla laget med is, reda ett slaget lag?

Vad det gäller Åkers får vi besked redan på onsdag när de åker till Ore. Vad det gäller Bålsta får vi vänta till på fredag när Bålsta tar emot Ore.